Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Július 01. 23:54, vasárnap | Helyi
Forrás: F.Gy.

Gyurcsány nyert a Fidesznek

Gyurcsány nyert a Fidesznek

Talán ezzel a mondattal lehetne summázni a vasárnapi választás tanulságát. Bármennyire is abszurdnak tűnik, mégis gyakorlatilag ez így van. Gyurcsány Demokratikus Koalíciója segített megnyerni a Fidesznek a választás.

Pontosabban fogalmazva az MSZP-nek elveszteni. A Fidesz jelöltje ugyanis 12 szavazattal nyert, míg az MSZP-ből kivált Demokratikus Koalíció 41 szavazatot kapott, ha a felét megkapta volna Magyar András... de nem kapta meg, mert Gyurcsány Ferenc jött, látott, kezet fogott, és az mszp-s jelöltből így nem lett képviselő.

Nem foghatjuk azonban a vereséget teljes mértékben a viharos múltú exminiszterelnökre. Tény, hogy az MSZP-n belüli "generációs" ellentét is sok voksba került a pártnak. Az ifjak és az öregek meccséről jelenleg nekem a tatárjárás jut az eszembe. Már mint az a része, amikor IV. Béla körbehordatta a véres kardot, hogy jön a tatár, de erre a főurak beintettek, hogy ők aztán nem mennek harcba, mert haragszanak a királyra, de piszkosul. S a neheztelésükben jól kitoltak nem csupán a királlyal, hanem magukkal is... de mondom ez egy másik történet.

Az biztos, hogy csak a tagsági könyv fűz egybe sok személyt a szervezetben, de valójában más-más politizálást, más-más politikai kultúrát, no és más-más érdeket képviselnek. Vagy kiegyeznek, vagy lejátsszák a meccset, de nyilvánvaló, hogy a helyzet ilyenformán már eddigis elég sokba került a pártnak.

Persze más tanulsága is van a választásnak. Kozma Erzsébet szép, tisztes helytállása.

Egy párt nélküli jelölt 30-40 voksnál többet arányaiban képtelen összeszedni egy időközi választáson. Az ő 110 szavazata mindenképpen továbbgondolásra érdemes: vagy a Jobbiktól vett el szavazatokat, vagy megmozgatott egy passzív réteget.

Egy jó jelölt, mint korábban az LMP-s volt, csodákra képes egy adott környezetben. Győzni nem, de csodára azért mindenképpen. Hát igen, az LMP: a korábbi siker után ez az eredmény, mármint a 14 szavazat, enyhén szólva egy kissé elgondolkodtató. Párttá kell szerveznie magát az LMP-nek, nemcsak vezetőkkel, hanem tagsággal, támogatókkal, segítőkkel, ha kezdeni akar magával valamit. Ennélkül el fog tűnni a politika süllyesztőjében.

A választásnak úgy tűnik Kozma Erzsébeten kívül csak vesztesei voltak, még a győztes öröme sem lehet felhőtlen, bár a győztestől soha nem kérik számon, hogyan és miként nyert.

Az öt szavazókörből hármat elvesztett, s egyet tudott csak fölényesen hozni a Fidesz. Ezzel ugyan kompenzálni tudta a veszteségeket, de a részeredményeket még sem lehet figyelmen kívül hagyni. Most ugyan az önkormányzati többsége már garantálva van a pártnak, kevesebb egyeztetésre van szüksége az ellenzékkel, sőt a párton belüli erőviszonyok is a stabilitást mutatják.

De az időközi választás nem volt sem könnyű, sem megnyugtató. Talán a legfőbb szerencséje a pártnak, hogy sok jelölt indult , szétosztódtak a voksok, és mellettük még Gyurcsány Ferenc is beszállt a ringbe....

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.