Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Augusztus 05. 13:59, hétfő | Helyi

Ha nem fizetnek, a kamara segít

Ha nem fizetnek, a kamara segít

Van egy nagyon közeli jó barátom, aki építési vállalkozó. Burkolással foglalkozott, illetve foglalkoztatott is néhány embert, s ezzel nem csupán eltartotta a maga családját, hanem más családoknak is megélhetést biztosított.

. Jobban mondva csak volt építési vállalkozó, és múlt időben a saját család eltartása és a munkaadói státusz is. Az építőipari körbetartozás áldozata lett, mire hozzá ért a beruházás, csak a munka maradt, a kifizetés nem. Tönkrement, s hiába fut most már a pénze után. Talán kevesebben lesznek a sorstársai, legalábbis erre tesz kísérletet a teljesítésigazolási szakértői szervezet megalakulása.
Hazánk közel kétszáz építőipari szakemberéből alakul meg rövidesen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv.
- Az építőipari körbetartozás egyik oka, hogy a fővállalkozók nem fogadják be az alvállalkozók teljesítésigazolását, részben vagy egészében nem megfelelő teljesítésre hivatkozva – magyarázza az új szervezet létrehozásának okát dr. Vándor Béla, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezető jogtanácsosa. - Gyakorlatilag a szervezet minden olyan vitás helyzetben, ahol az érintett fél kéri, kiküldi az építkezésre három az adott ügyben leginkább jártas igazságügyi szakértőjét, akik megvizsgálják, hogy a teljesítésigazolás visszatartását részben vagy egészében jogosnak tartják-e.

A vezető jogtanácsos elmondta, hogy azért lesz közel kétszáz fős a szervezet, hogy a különböző szakterületek szakértői lehetőleg az ország minden területén elérhetők legyenek. A szakértőket pályázat alapján választják ki . Szakvéleményük elfogadása nem kötelező, viszont polgári perben a bíróság a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv képviselőinek álláspontját döntő elemnek fogadja el. A vita gyors lezárását segíti elő, hogy a szakértőknek 30, bonyolultabb esetekben 60 napon belül kell elkészíteni a szakvéleményt. Változás mindemellett a korábbiakhoz képest az is, hogy az ilyen jellegű pereket a bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja, s így már egy ilyen szakértői állásfoglalás birtokában már a per elején kérheti a károsult a vitatott összeg kifizetését.
Természetesen a szakértők nem ingyen dolgoznak, a munkadíjuk legkevesebb 60.000 forint, maximum 450.000 forint között a vitatott összeg 1 százaléka, mely a három szakértő között oszlik meg.


A testület egyelőre 180 szakértővel fogja kezdeni a munkát, de később az elképzelések szerint a grémium 220 főre bővül. Dunaújvárosból négyen nyújtottak be pályázatot eredményesen, így a helyi jellegű problémák esetében, lesz helyben is segítség.

Dr. Markovics György, a kamara titkára elmondta, hogy a közeljövőben azok is a kamarához fordulhatnak, akiknek ilyen jellegű problémájuk van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.