Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2019. Július 25. 07:16, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixbay

Háborús bűncselekményként ismertetnék el a környezeti károkozást a kutatók

Háborús bűncselekményként ismertetnék el a környezeti károkozást a kutatók

A világ konfliktus sújtotta övezeteiben zajló környezeti károkozást háborús bűncselekményként elismerő, ötödik genfi egyezmény elfogadását sürgeti nyílt levelében 24 neves kutató

- adta hírül a The Guardian című brit lap honlapja. A Nature című tudományos folyóiratban közölt dokumentum szerint az új szabályoknak gondoskodniuk kellene a válságövezetek vadvilágának védelméről, a vadászatra használt fegyverek terjedésének kordában tartásáról és biztosítaniuk kellene, hogy a katonai erők felelősségre vonhatóak legyenek az általuk okozott környezeti károkért.

A levél egyik aláírója, a Londoni Zoológiai Társaság tagja, Sarah Durant megjegyezte, hogy az a 28 alapelv, amelyet az ENSZ Nemzetközi Jogi Bizottsága vázolt fel a háborús övezetek természeti védelmére vonatkozóan, jelentős előrelépést jelent, és tovább kellene szélesíteni a biológiai sokféleség kifejezett említésével, majd globálisan alkalmazni.

"Reméljük, hogy a világ kormányai beépítik ezeket az elveket a nemzetközi jogba" - hangsúlyozta a kutató, hozzátéve, hogy ez nem csupán a fenyegetett fajok megóvását segítené, hanem támogatást jelentene az olyan falusi közösségek számára, amelyek megélhetésére veszélyt jelent a környezet pusztulása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.