Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Április 22. 15:26, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Handó Tünde: a bírói nyugdíjazások ügyében már 84 jogerős ítélet született

Handó Tünde: a bírói nyugdíjazások ügyében már 84 jogerős ítélet született

Az életkor miatti bírói nyugdíjazások ügyében eddig országosan 161 elsőfokú ítélet született, az ügyek közül 84 jogerősen befejeződött - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn a Tatabányai Törvényszék összbírói értekezlete után tartott sajtótájékoztatón.

Handó Tünde kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy szinte mindegyik ügyben jogellenességet állapítottak meg a bíróságok, és a bírói szolgálati viszonyba való visszahelyezésről rendelkeztek.
Hozzátette: azoknak a bíróknak, akiknek jogerősen megítélték a szolgálati viszonyba való visszahelyezést, maguknak kell indítványozni kinevezésüket a köztársasági elnöknél. Aki újra bíró szeretne lenni, abból bíró lehet - mondta.
Handó Tünde ismertette, hogy a Tatabányai Törvényszéken 2013-ban hét, korábban nyugdíjazott bíró sorsáról kell rendelkezni, közülük egyet már kineveztek és munkába állt. Öten úgy nyilatkoztak, hogy nyugdíjba mennek és az átalány-kártérítést választják, a törvényszék volt elnöke viszont nem tett egyértelmű nyilatkozatot.
A 24 Óra nevű megyei napilap számolt be a múlt héten arról, hogy jogerősen visszahelyezte a Veszprémi Törvényszék elnöki pozíciójába Kántor András Richárdnét, a Komárom megyei bíróság volt elnökét, időközben azonban a már új vezetőt, Csorba Zsolt Ödönt is kinevezték elnöknek.
Handó Tünde az üggyel kapcsolatban kijelentette: "semmilyen helyzet nincsen Tatabányán, nem helyezték vissza az elnököt". Mint mondta, a jogerős bírói ítéletnek csak az indoklásában szerepelnek olyan mondatok, hogy az érintettet az elnöki pozícióba is visszahelyezték. Hozzátette: "csak a rendelkező részt kell végrehajtani, amelyben a bírói szolgálati kinevezés ügyére szerepel egy kötelezés".
Az OBH elnöke elmondta, igazgatási vezetői pozícióba csak az kerülhet vissza, akinek a tisztségét még nem töltötték be. Arra a felvetésre, hogy a volt elnökök ügyében az OBH a Kúriához fordul jogorvoslatért, Handó Tünde azt válaszolta: "az ítélet végrehajtható, önmagában az indoklás ellen nehéz volna felülvizsgálati kérelemmel élni, és nincs is rá szükség".
Az OBH elnöke elégedett volt a Komárom-Esztergom megyei bíróságok munkájával, kiemelte, hogy jelentősen csökkent a nemperes ügyek száma, míg a peres ügyekben növekedés volt.

Címkék: bíróság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal