Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Május 12. 23:04, kedd | Helyi
Forrás: atlatszo.hu

Hankook 5:1- re vesztett a szakszervezettel szemben

Hankook  5:1- re vesztett a szakszervezettel szemben

A bíróság szerint a tények alátámasztják, hogy a Hankook Tire Magyarország Kft. megpróbálja ellehetetleníteni a szakszervezet működését.

A tárgyalásokon elhangzott, hogy a gumigyártó járőrszolgálata követte és megfigyelte a vegyipari szakszervezet képviselőit, ezért a gyári tagság szóba sem állt velük. A kormány stratégiai partnere mindent sorban tagadott.

A Hankook által indított per ítéletében a bíróság osztotta a Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) álláspontját, vagyis közügynek tartja, hogy a kormány kiemelt stratégiai partnere rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezik-e, és megfelelően biztosítja-e az érdekképviselet működését.

A Budapest Környéki Törvényszék – egy kivétellel – elutasította a Hankook keresetét, mely összefoglalva annak megállapítását kérte, hogy a VDSZ elnöke valótlanul állította a szakszervezet ellehetetlenítését a Népszabadság két évvel ezelőtt megjelent, „Gumigyári Idegharc” című cikkében. A bíróság vizsgálta a szakszervezet véleményének „ténybeli kötődését” is, végül a Hankook által kifogásolt pontokban 5:1-re hozta ki a meccset a VDSZ javára.

Az egy vesztes pontot kivéve az ítélet többi részével Székely Tamás, a VDSZ elnöke is egyetért: „Ez is bizonyítja, hogy a Hankook valóban nem tartja be a törvényeket” – nyilatkozta az Átlátszónak. A bíróság döntésével kapcsolatban megkerestük a Hankookot is, de nem válaszoltak levelünkre.

Bajkeverők

Az ítélet úgy fogalmaz a felekről, hogy évek óta egyeztetési vitákban állnak egymással, valójában két dühödt bokszoló akarja kiütni a másikat. Sok perük volt egymás ellen, és úgy tűnik, még lesz is.

Bognár Ferenc a Hankook menedzsment mellett dolgozott biztonsági vezetőként, innen vitte útja a gyárban működő alapszervezet, a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének (DGSZ) elnöki pozíciójába. (A DGSZ a VDSZ tagja.) A gumigyár „ellenségesen kezeli a szakszervezetet és bajkeverő, lusta embereknek jellemzi azokat, akik annak tagjaként, tisztségviselőjeként vesznek részt a munkában” – mondta a VDSZ tanújaként.

Roy Katalin, a Hankook kommunikációs vezetője szintén tanúként mondta, hogy a szakszervezet a sajtón keresztül próbál nyomást gyakorolni rájuk: a megjelenések kampányszerűek, az év végi bónuszokhoz és a béremelés idejéhez igazítják őket. Roy állította, hogy a kezdetektől fogva „az a szakszervezet kommunikációja, hogy nem kívánja nyilvánosságra hozni a szakszervezeti tagokat, (…) utalva arra, hogy a Hankook ázsiai cég, amely vélelmezhetően kritikusabban kezeli a szakszervezetet, és valamifajta „üldöztetésre” számítanak”, aminek szerinte nincs semmi alapja.

Bognár Ferenc tanúként előadta, a Hankookot aggodalommal töltötte el, hogy a szakszervezet megerősödik. Ezért próbálta akadályozni és ellehetetleníteni a tevékenységüket.

Az egyik lényeges vitapontot csak mellékesen érintette a tárgyalássorozat: ugyanis a szakszervezet célja kollektív szerződés megkötése. Ebben a szakszervezet taglétszáma dönt, amiben nem jutottak egyezségre a felek. A tanúként megszólaló Kiss Béla VDSZ alelnök levezette, hogy a Hankook arra tud hivatkozni, hogy nincs meg a munkavállalók esetében a 10%-os szakszervezeti tagság, ami alapja lehetne a kollektív szerződés létrehozásának. Tegyük hozzá: ez gyengíti a szakszervezet pozícióját.

Barátok, jótevők

A magyar kormányok betelepülése óta támogatják a dél-koreai céget: „a mintegy 120 milliárd forintos invesztíció 15,9 milliárdos beruházási támogatást, 360 millió forintos munkahely-teremtési szubvenciót, valamint 2010 és 2020 között akár 10 milliárd forintnyi társaságiadó-kedvezményt élvez” – írta az állami támogatásról a Figyelő.

2007 októberében Lamperth Mónika munkaügyi tárcavezető a munkaügyi szabályok sorozatos megszegésére hivatkozva felfüggesztette a gumigyár 143 millió forintos képzési támogatásának kifizetését. Ennek hátterében az áll, hogy 2007-ben összesen 24 millió forintra bírságolta a céget az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség.

A VDSZ a nemzetgazdasági tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárához fordult azzal, hogy a Hankook korlátozza a szabad szervezkedést. Czomba Sándor pedig a törvényes úton haladás érdekében szóban támogatta törekvéseiket.lelősségvállalási kötelezettségeinek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.