Városlista
2020. május 28, csütörtök - Emil, Csanád

Hírek

2012. Április 21. 21:11, szombat | Helyi

Hankookból a Csillag születikbe

Hankookból a Csillag születikbe

Juhász Marcival tavaly még a Hankookban beszélgettem. Egy céges bulin tűnt fel,színpadra állt, s iszonyú nagy bulit csinált. Leénekelte a meghívott zenekarokat. Pont a zenei pálya és a tehetségkutató verseny miatt számolt le.

A tavaly nyári beszélgetésünket osztom meg Önökkel:

Ott ülünk a szálló előtti padon. Jó buli volt, állapítjuk meg, majd mielőtt az éneklés és a zene kérdéskörére térnénk Juhász Marcellel, a karaoke-verseny sztár-győztesével, nem bírom ki, hogy a tetoválásaira ne kérdezzek.

- Édesanyád mit szólt hozzájuk?
- Csak az elsőnél hökkent meg, ez a harmonika volt az,- mutat a bal karjára - a többinél már nem tudott mit mondani.
Számba vesszük a bőrbe varrt képeket: Itt Stallone, Schwarzenegger, Terence Hill tűnik fel Deák Bill Gyula és Szűz Mária társaságában. Ez utóbbi nagymamája kedvéért készült, mindig szekálta, hogy minek a bőrére azok a csúnya képek, erre volt a válasz. A lábszárán Szűz Mária festményszerű képe kapott helyet, a nagymama miatt, és nem utolsó sorban azért, mert vallásos is.
Van abban valami fura ellentét, ahogy a csibészes arcú, nem éppen kigyúrt, húszéves fiú testén feltűnnek a keményfiúk képei, megspékelve a rekedtes, rockos hanggal, ami színpadra és színpad elé csalt a versenyen mindenkit.


- Háromévesen kezdetem énekelni – meséli a borsodi fiú – Nálunk generációk óta mindenki zenélt a családban. Egyik nagyapám szaxofonozott, másik tangóharmonikázott, anyukám citerázik, édesapám gitározik. Dédapámról mesélik, hogy egyenesen hegedűvirtóz volt, de nagybőgőn is remekül játszott. Mindannyian autodidakta módon tanultuk a zenét, egyedül csak az egyik unokatestvérem szerzett képesítést, ő külföldön muzsikus.


Az első siker persze csak nyolcévesen következett be, ekkor a Nyolc óra munkával lépett fel az általános iskola színpadjára, s egyből tarolt. Azóta végigkíséri az életét, hol fő, hol mellékállásban az ének, a gitár és a harmonika.
- Hány számot tudsz?
- Több ezret
- És a kotta?
- Nem ismerem, meghallom a zenét, eléneklem, lejátszom. A gitáron sem tudom, mit fogok, csak azt, hogy szépen szól.


Tizenhétéves kora óta önállóan intézi az életét, voltak jobb és rosszabb napjai. Rakodott szenet hosszú ideig, de megnyert tehetségkutató versenyt, de felléphetett a Sziget-fesztiválon is. Egyébként abból a pénzből vette a tizenkét húros Fender gitárját, annyira büszke rá. Deák Bill arcképe sem véletlenül került tetoválásként a kezére.


- Mint egy amerikai filmben, olyan a történet. Lóbálom a lábam Kazincbarcikán, fújom a szájharmonikát, akkor karosszéria lakatosnak tanultam a borsodi városban. Egyszer csak megveri valaki a vállamat. Hátranézek, Deák Bill áll mögöttem. Szóhoz se tudtam jutni. Mindig is csodáltam. Megszólal, hogy este fellépnek, s beugranék-e a hiányzó szájharmonikásuk helyett. Megkérdezte, melyik számokat ismerem, s este már velük álltam a színpadra. Utána is még jó néhányszor hívott, ha beugrósra volt szükségük. Nagyon jó ember, csupa szív és remek zenész.


Mondd még néhány nevet, nemzetközi sztárét is, akivel megadatott neki, hogy egy tehetségkutató verseny után együtt zenéljen, de aztán abbamaradunk, hogy csak így, mint zárójelben jegyezzük meg.
Az áradó beszélgetésből azonban egyértelműnek tűnik, hogy semmi gőgösködés nincs az egészben, a jót és a rosszat, a sikert és a kudarcokat a maguk természetességében fogja fel és fogadja el. Nem ment el a zenei szakközépbe, inkább karosszéria lakatosnak állt, de ez végülis jó döntés volt, mert ott ismerkedett meg a rockkal és a blues-zal, ami meghatározza életét. Lett zenekara, de nem mentek egy idő után a dolgok, nem tudott megélni belőle, de nem baj, mert most itt dolgozik, s a Hankook neki jó munkahely, jók a kollegák, nagyon jó fejek a közvetlen főnökei is.
Tervei vannak, több is, például egy nagybőgőt szeretne, azon is meg szeretne tanulni játszani, arra gyűjt, meg hamarosan megy Sírokra, a fesztiválra, pont a leállás idejére esik a buli. Szereti a fesztiválok hangulatát. Nevetve meséli, hogy éppen ma vett egy Adidas cipőt, ez az első drága cipője, eddig mindig csak olcsókat vett, sajnálta rájuk a pénzt Nem annyira a ruhára, mint inkább a hangszerekre költött. Példaként jegyzi meg, hogy több, mint hatvan szájharmonikája van. De most beruházott egy új lábbelibe. Úgy gondolta, hogy most megengedheti magának… Bár spórolni kellene, de nem megy úgy a pénz félretevése, ahogy szeretné, de azért igyekszik. Van kiért. Miskolcon tanul a barátnője az egyetemen, nevetve jegyzi meg, hogy kell egy családba egy okos is. Nagyon büszke a lányra, most már három éve együtt vannak, s vele képzeli el a jövőjét.
- Miért a blues a zenéd? – kanyarodok vissza a beszélgetés tárgyához.
- Azt szeretem benne, hogy egyszerre gyengéd és kemény.
Szőkés, kócos srác, hatalmas rekedtes hanggal, ahogy belemosolyog a világba. Egyébként iszonyúan élvezte a fellépést, erről jut eszébe, mint egy zárójelben, kellene egy jó együttes neki itt, Dunaújvárosban, de azért hozzáteszi, hogy nem akármilyen, jó legyen… Szeret zenélni.
Lassan készülődik, kezdődik a buildingen az éjszakai műszak, de ezt az utolsó mondatot pontosan tudom, hogy komolyan gondolja. Rettenetesen komolyan, hiszen a zenéről van szó.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 16. 10:45, szombat | Helyi

Fejlesztés- 1,8 Mrd Ft-ot fordítottak a dunaújvárosi Interspar -ra

Spar Magyarország nem állt meg a fejlesztésekben

2020. Május 07. 07:30, csütörtök | Helyi

Dunaújváros mellett ruház be a török Yaris Kabin

A munkahelyeket teremtő új befektetéseknek köszönhetően Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

2020. Április 09. 09:29, csütörtök | Helyi

Egy napra önkéntesnek állt a polgármester és a képviselő

Első kézből szerzett tapasztalatokat Pintér Tamás a nyugdíjasok ellátásáról

2020. Március 26. 21:11, csütörtök | Helyi

Rendhagyó, rendkívüli közgyűlés 03-26.

Pintér Tamás polgármesterrel együtt a jegyző és a Rajta, Újváros képviselői valamint még néhányan a városháza nagy légterű rendezvénytermében tartottak közgyűlést.