Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Augusztus 11. 21:22, hétfő | Helyi
Forrás: www.index.hu

Hány nagyvárost foglalhat vissza a baloldal?

Hány nagyvárost foglalhat vissza a baloldal?

Az index.hu cikkben foglalkozik azzal, hogy a 23 megyei jogú város polgármesteri pozícióiért folytatott közdelemben mely városokban esélyes a baloldal győzelme, hol kétséges, s hol áll a Fidesznek a zászló..

Megyénkben Dunaújvárosban és Székesfehérvárott is a biztos jobboldali győzelmet prognosztizálnak.

"15 város, ahol már ma pezsgőt bonthat a Fidesz

...

Dunaújvárosban 2010-ben először kapott a város fideszes polgármestert, és 2014-ben is Cserna Gábor a poszt legfőbb esélyese. Vele szemben az MSZP, az Együtt és a DK közös jelöltet állít: Pintér Attila szocialista politikust. A 46 ezres város korábbi alpolgármestere 2010-ben 29 százalékkal lett második a 47 százalékot szerző Cserna mögött. A baloldali fordulat nem érik Dunaújvárosban: áprilisban gond nélkül behúzta a Fidesz a parlamenti egyéni mandátumot, és az MSZP-nek az EP-választáson is be kellett érnie 13,65 százalékkal. A DK 13,62 százalékot kapott, a Jobbik 15 százaléka mögé szorulva, Legfeljebb azzal vigasztalhatja magát a baloldal, hogy a Fidesz az országos átlagnál gyengébben győzött az EP-választáson: csupán 43 százalékot kapott. A Jobbik a párt helyi alapszervezetének elnökét, a jelenleg is önkormányztai képviselőként tevékenykedő Pintér Tamás indítja a polgármesteri posztért. Pintér a munkahelyteremtést állítja majd kampánya középpontjába, miután szerinte ezzel sem a szocialista, sem a fideszes vezetés érdemben nem foglalkozott. Helyette látványberuházások történtek – az MSZP idején elkészült az élményfürdő, amely azóta már üresen áll –, a fidesz pedig a közmunkaprogrammal csak a foglalkoztatási statisztikát tudta javítani, valódi megoldás helyett – vélte Pintér.

...

2010-ben Székesfehérváron 12 éves MSZP-éra szakadt meg, miután a fideszes Cser-Palkovics András nyerte el a polgármesteri posztot és a kormánypárt a képviselői testületben is meggyőző többséget szerzett. Nem valószínű, hogy októberben az ellenzék fordítani tudna, legalábbis erre utal, hogy az április parlamenti választáson is könnyen hozták el a fideszesek a város két képviselői helyét, és az EP-választáson is nyertek, igaz, az országos átlagnál kevesebbel 51 százalékkal. (Az MSZP itt csak 9,8 százalékot kapott, a DK 10,7-et szerzett, a Jobbik viszont 12,1 százalékig jutott). A baloldali pártok összefogással próbálják felvenni a versenyt a Fidesszel. A polgármesteri székért újrázó Cser-Palkovics Andrással szemben Székesfehérváron az MSZP és az Együtt Márton Roland ügyvédet, az MSZP választmányának elnökhelyettesét indítja, a 14 egyéni képviselői mandátumért medig nem indítanak egymás ellen jelölteket. A Tarantino-filmeket és Doktor House sorozatát kedvelő jelölt támogatásához valószínűleg csatlakozik a DK is. A Jobbik Székesfehérváron a helyi szervezetének alapító elnökét, az önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságának elnökét indítja. Gál Péter Pál Szent István-programot hirdetett hogy az erőskezű uralkodó hagyományainak megfelelően ismét erős város épüljön.

A teljes cikk itt olvasható


Fotó: Beliczay László

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.