Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. Március 12. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti/illusztráció: pixabay

Háromhetes országos karantént hirdetett az ukrán kormány

Háromhetes országos karantént hirdetett az ukrán kormány

A koronavírus-fertőzés terjedésének veszélye miatt országos karantént hirdetett az ukrán kormány március 12. és április 3. között - jelentette be a kabinet sajtószolgálata.

A közlemény szerint a kormány a szerdai ülésén korlátozások bevezetését javasolta az olyan tömegrendezvényeken, ahol kétszáz vagy annál több ember vesz részt. A korlátozás viszont a kiemelt állami rendezvényekre nem terjed ki. Sportesemények megrendezését azonban csak nemzetközi szervezetek engedélyével és nézők nélkül tartja lehetségesnek a kormány - számolt be az UNIAN ukrán hírügynökség. Az RBK Ukrajina hírportál információi szerint a kulturális rendezvényekre is kiterjed a korlátozás, a parlament viszont továbbra is ülésezni fog.

A karantén bevezetését a kabinet kiterjeszteni tervezi az oktatási intézményekre is az említett három hétre.

A parlament sajtószolgálatának közlése szerint ezenfelül javasolják bizonyos országokkal a légi forgalom beszüntetését, valamint a határellenőrző pontok többségének lezárását is - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az értesülés szerint 219 átkelőből 49 maradna nyitva, az, hogy konkrétan mely átkelőkről van szó, egyelőre nem került nyilvánosságra.

A kormányülésen úgy határoztak, hogy 100 millió hrivnyát, azaz több mint egy milliárd forintot különítenek el egyéni védőeszközök elsőbbségi vásárlására a minisztériumok és az illetékes hatóságok igényeinek kielégítésére, valamint az állami tartalék feltöltéséhez.

Emellett a kormány június 1-jéig megtiltja a járványelleni védekezésre szolgáló eszközök kivitelét Ukrajnából a lakosság védelmének biztosítása érdekében.

Ezen felül úgy döntöttek, hogy infravörös átvilágító készüléket is üzembe helyeznek a kijevi Boriszpil nemzetközi repülőtéren.

A kormányzati döntést megelőzően az ukrán fővárosban, Kijevben vezettek be csütörtöktől kezdve március végéig korlátozó megelőző intézkedéseket a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. Vitalij Klicsko főpolgármester jelentette be szerdán, hogy megtiltják a 60 főnél nagyobb tömegrendezvények megtartását - beleértve az összes sport- és kulturális rendezvényt, a koncerteket, a mozifilmvetítéseket és a bevásárlóközpontok szórakoztató programjait is -, felfüggesztik az oktatást minden iskolában, továbbá az óvodákat is bezárják március végéig. A korlátozások betartását a rendőrség ellenőrizni fogja, a megszegőit pedig felelősségre vonják - írta Korreszpondent hírportál.

Ukrajnában mindeddig egy személyről állapították meg, hogy koronavírussal fertőződött meg. A 39 éves délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyei férfi február végén tért vissza Ukrajnába Olaszországból, kórházban ápolják a megyeszékhelyen, Csernyivciben, állapota stabil.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez