Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2011. Március 17. 08:19, csütörtök | Helyi

Helyi buszjáratok – takaréklángon?

Helyi buszjáratok – takaréklángon?

Tavaly csaknem 88 millió forint veszteséggel üzemeltette az Alba Volán Zrt. Dunaújváros helyi tömegközlekedését. Az elkészült tervezet a két nyári hónapban (július/augusztus) a járatok egy részét szüneteltetni javasolja. A gazdasági

Mindössze 11 napirendi pont szerepelt a gazdasági és területfejlesztési bizottság szerdai (2011. III. 16.) nyílt ülésén. Az ellentmondások, kétségek, hiányolt információk miatt az előterjesztések több mint a felénél állásfoglalás helyett napirendről való levétel lett a folytatás további kiegészítés(ek) terhe mellett. Ebbe a sorba tartozott az önkormányzati honlap üzemeltetésének ügye, a többségi önkormányzati tulajdonú cégek vezetői pályázat-kiírása, a PBE energia menedzsment ajánlata, a Fabó Éva Sportuszoda idei felújítási programja, az Egy Darab Gyepért Alapítvány kérelme és az Alba Volán Zrt. veszteségének megtérítése és takarékosabb menetrendi javaslata. Az utóbbi témakör „kibontása” akkor is közérdeklődésre tarthat számot, ha a bizottsági ülésen nem ment tovább a tervezet. Néhány megszavazott előterjesztésről a következő napi közgyűlésen születik végső döntés.

A buszközlekedés helyzetével kapcsolatos előzmény: már tavaly ősszel jelezte a szolgáltató cég, hogy a tavasszal végrehajtott 15%-os viteldíj-emelés és menetrend-módosítás ellenére a cégnek 70 millió forintot meghaladó vesztesége képződik a helyi közlekedésben. A közgyűlés idén januárban felállított egy munkacsoportot, amelynek feladata a volán-veszteség tényleges mértékének és a városi tömegközlekedés egészének vizsgálata. Ez a munkacsoport és a szolgáltató cég február 22-én egyeztető megbeszélést tartottak.

A bizottság elé beterjesztett javaslat egyrészt azt tartalmazta, hogy az önkormányzat nyolc egyenlő részletben megtéríti a szolgáltató 87,9 millió forintos tavalyi veszteségét. Másrészt azt, hogy áprilistól a viteldíjak 1,28%kal emelkednek. A jegyárak, a havi bérletek árai változatlanok maradnak, ám a negyedéves bérletek 18400 forintról 20000 forintra, a tanuló/nyugdíjas negyedéves bérletek pedig 6200 forintról 7000 forintra emelkednek.

A most javasolt mérsékelt tarifaemelés háttere az, hogy a tavalyi viteldíjemelést követően 16,5%-kal csökkent az utasok száma, a szolgáltató jegyárbevétele nem nőtt. Ennek okát Erdős Sándor üzemigazgató három tényezőre vezette vissza: a válság hatására, a tarifaemelésre és a menetrendi módosításokra.

A veszteséget mégis faragni kellene. Az Alba Volán Zrt. javaslata szerint a 11-es járat teljesen megszűnik, július és augusztus hónapokban nem közlekednek a 13-as, a 15-ös, a 16-os, a 17-es, 19-es, 20-as, 21-es, 22-es, 23-as, 25-ös, 40-es járatok. Helyettük a vasútállomásra, Volán telepre a 18-as (a délutáni órákban csak óránként), a temetőbe és az északi városrészbe, valamint ipari parkba a 29-es járat (félóránként, de csak 16.40-ig) biztosítana utazási lehetőséget. Újtelepre, a Tesco-hoz egy új, 42-es járat közlekedne. Ez az új járat Újtelepről indulna fél óránként, útba ejtené a Tesco-t, a Szilágyi Erzsébet utat, Békevárost, Kertvárost, a Béke teret, Vasmű utat, Római városrészt, Technikumot, Kertvárost, Szilágyi Erzsébet utat, a Tesco-t és ez útvonalon érne újra Újtelepre. Nem közlekedne hétvégeken a 35 járat, helyettük a 31-es vonalán indulnak új járatok a hét végén. Kisebb változások más vonalakon is lennének.

Erdős Sándor szerint ez a tervezett menetrend-szűkítés még nem indítja el azt az öngerjesztő folyamatot, amely drasztikus utasszám csökkenéshez és ezáltal újabb veszteséghez, végül pedig a szolgáltatás teljes megszűnéséhez vezetne.

Hosszabb vita után a bizottság tagjai Cserni Béla elnök javaslatára szavazatukkal azt támogatták, hogy egyelőre ne menjen tovább a közgyűlésre az előterjesztés, mert további egyeztetések szükségesek és a munkabizottságnak is át kell tekintenie az Alba Volán Zrt. javaslatában foglaltakat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.