Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2011. Május 03. 07:57, kedd | Helyi

Higanyszennyezés- fotókkal

Higanyszennyezés- fotókkal

Szombat este 6 órától közel négy órán keresztül tartott a higany-pánik, aminek célpontja közel 2 deciliter úttestre és csatornába ömlött nehézfém és szereplője a katasztrófavédelem teljes apparátusa.

Jelenleg a rendőrség vizsgálja hogyan kerülhetett szombaton a Szabadság utcai ház elé a kiborított higany, ami hétköznapi életünkből teljesen kikopott lettlégyen még a gőze is mérgező. Nem használják lázméréshez, az amalgám-tömés is a múlté, ipari felhasználása ismert csupán, de ott is egyre kevésbé, hiszen roppant drága , szinte aranyárban van, és iszonyúan veszélyes. Ez volt tehát a Szabadság út 38. előtti csatornánál.

Szóltak a tűzoltók a bejelentés nyomán a paksi katasztrófamentőknek, a DVCSH-nak, a polgári védelemnek, a rendőröknek, hamarosan riadóztatták a főhivatalnokokat is, még a miniszer is érdeklődött, hogy mi folyik itt Dunaújvárosban. A pánik, tehát teljességgel kitört, s az illetékesek kordonnal zárták le a területet, s megkezdődötta projekt : hogyan szedjük fel az útról a kiborított higanyt.

Mivel erre pontosan egyetlen szakirodalom, és képzési terv sem szól, az első pillanatban némi bizonytalanság ütötte fel a fejét, majd ötletbörze következett. Volt, aki a porszívóra esküdött, de mivel a higany nehéz fém, így nem tudtak megfelelő hatást elérni a szívásra, így más megoldás után kellett nézni. A szemtanuk szerint nyilvánvaló, hogy a tűzoltók találkoznak a legtöbb szakirodalmon kívüli helyzettel, mert nekik pattant ki a fejükből, hogy kis seprővel, lapáttal szedjék össze a guruló anyagot, s tegyék biztonságos helyre. Majd a területet semlegesítették valami anyaggal, s lehetőségük volt már arra, hogy megfelelő védőöltözettel a csatornánól is szépen kikanalazzák a veszélyes anyagot.

A csatorna szerencsére csak esővíz elszállításása alkalmas, így lezárását követően a higany nem mehetett se jobbra, se balra,se a házkba, se a Dunába, hanem szépen megvárta míg a szakavatottak kiszedik. Így is történt.

A főhatóságokig elnyúló riadalom nem véletlen, hiszen a bejelentési kötelezettség általános és egyetemleges, s Dunaújváros és a kiömlött higany asszociáció folyamán egy újabb vörösiszap vész jelent meg a szemük előtt, mire kiderült, hogy 2 deci volt, amit már fel is takarítottak... Nincs nagy baj, ha csak azt a mértéktelenül hülye idiótát nem tekintjük annak, akik 2 decinyi higanyt akart beleönteni a csatornába.

Reményeink szerint csak elkapják.

( KÖSZÖNJÜK a fotókat Varga Gézának.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.