Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Január 02. 07:33, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu

Hillary után Bill Clinton is levelet írt a magyarokhoz

Hillary után Bill Clinton is levelet írt a magyarokhoz

Levélben köszönte meg a Magyar Baptista Szeretetszolgálatnak a 2010-es haiti földrengés után végzett jótékonysági tevékenységét Bill Clinton volt amerikai elnök.

Csaknem két évvel azután, hogy Haiti szigetét az utóbbi kétszáz év legsúlyosabb, a Richter-skála szerinti 7-es erősségű fölrengése rázta meg (a 2010. január 12-én bekövetkezett természeti csapásnak 170 ezer halálos áldozata volt), a Magyar Baptista Szeretetszolgálat január 7-én átad egy gyermekközpontot Port-au-Prince városában, ahol a pusztító földrengés ifjú túlélői mellett a következő generációk fiataljai is tanulhatnak. A háromszintes, csaknem 1500 négyzetméteres épület jelentős magyar támogatással, de legnagyobb részben amerikai, német és írországi egyházi adományból épült fel a magyar segélyszervezet irányítása mellett, helyi munkaerővel, mintegy 250 millió forintból.

A Fény Forrása Gyermekközpontban ötven árva bentlakó számára van hely, az óvodájában és általános iskolájában kétszázan tanulhatnak. A szakiskolai oktatás során számítástechnikát, angol nyelvet, szabás-varrást, főzést és háztartási ismereteket, valamint asztalosmesterséget sajátíthatnak el a diákok, de helyet kap egy FLAME mozgássérült rehabilitációs oktatóközpont is. A szakmai oktatást, a FLAME-központot, valamint a közösségi koleramegelőző programok indítását a magyar Külügyminisztérium NEFE-programja támogatta.

A jelentős amerikai támogatásból megnyíló központ indulását levélben üdvözölte Bill Clinton is, a haiti segélyezési munkálatok nemzetközi koordinátora. A volt amerikai elnök december 29-én keltezett levelében így fogalmazott: „Ennek a csodálatos új gyermekközpontnak a támogatói lehetővé tették fiatal túlélők százainak, hogy ne maradjanak remény nélkül. Biztonságos és szeretetteljes otthont biztosítanak a gyermekeknek, akik elképzelhetetlen veszteséget szenvedtek. Igazi esélyt teremtenek, hogy fényesebb jövőt építsenek maguknak, közösségüknek és nemzetüknek. Örülök, hogy lehetőségem van köszönetet mondani a Baptista Világszövetség, a Virginiai Baptista Misszió, a Haiti Baptista Szövetség és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat munkatársainak, nőknek és férfiaknak a látásukért és szívükért, hogy megálmodták ezt a gyermekközpontot. Az Önök erőfeszítései tanúságot tesznek a cselekvő hit erejéről és arról, hogy milyen nagy dolgokat valósíthatunk meg, ha mindannyian egy közös cél érdekében dolgozunk.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.