Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Június 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan nő újra a szalamander végtagja?

Hogyan nő újra a szalamander végtagja?

A szalamander számára egy-egy végtagja elvesztése nem tragikus esemény. Amennyiben ugyanis elveszíti lábát vagy farkát, szervezete egyszerűen újra növeszti azt úgy, mintha soha nem is sérült volna meg. Hogyan képes minderre? Kiderül a Fox News cikkéből.

Egy új kutatásban a szakemberek felfedezték az úgynevezett 'ERK útvonal' fontosságát, ami egy fehérjeláncolat, aminek aktivalizálódnia kell ahhoz, hogy a szervezet újra növessze az adott végtagot. A kutatók szerint ezeknek a fehérjéknek az állandó aktiválódása ösztönzi a szalamander sejtjeit arra, hogy újraprogramozza saját magát, így képes legyen az osztódásra és a testrészek újranövesztésére.

Az említett 'ERK útvonal' szalamandrák és emberek közötti különbsége segíthet megérteni a kutatóknak, hogy mi miért nem vagyunk képesek végtagjaink visszanövesztésére. 'Az a feltételezés, hogy ennek mindenképpen aktívnak kell lennie, iránymutatást ad a további kutatásokhoz' - mondta Dr. Max Yun, a tanulmány vezető szerzője a Fox Newsnak.

Bár nem a szalamandra az egyetlen állat, aki képes testrészeinek visszanövesztésére, de ők hasonlítanak legjobban az emberi szervezethez. Megújuló szöveteik kapacitása pedig szinte végtelen: nemcsak végtagjai visszanövesztésére képesek, de a test más részeit is tudják regenerálni a szív szöveteitől kezdve a szemen át egészen a gerincvelőig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.