Városlista
2023. szeptember 23, szombat - Tekla

Hírek

2012. Július 17. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hong Kong üzletei a legdrágábbak a világon

Hong Kong üzletei a legdrágábbak a világon

Hong Kong kiskereskedelmi ingatlanjai a legdrágábbak a világon. A jelentős mennyiségű turista és a helyiek folytatódó vagyonosodása erősíti a nemzetközi divat- és luxusmárkák keresletét az első osztályú üzlethelyiségek iránt – derül ki a CBRE legfrissebb kutatási eredményeiből.

A CBRE ingatlan-tanácsadó kiskereskedelmi toplistája 2012 első negyedévében keveset változott: Hong Kong (31 ezer dollár/négyzetméter/év) maradt a világ legdrágább ingatlanpiaca, őt követi New York (20 ezer dollár/négyzetméter/év). Mindkét városban jelentős (19 százalék, illetve 15 százalék) bérleti díjemelkedés volt tapasztalható az elmúlt negyedévben.

A top 5-ben a továbbiakban sem volt változás: a dobogó harmadik fokán Sydney (8994 dollár/négyzetméter/év) áll, negyedik Tokió (8284 dollár/négyzetméter/év), míg az ötödik London (7732 dollár/négyzetméter/év).

Összességében a bérleti díjak csekély mértékben (0,8 százalék) emelkedtek az előző negyedévhez képest, mert az eurozóna válsága miatt érzett aggodalmak és a gyenge globális növekedés továbbra is erősen befolyásolják a fogyasztók és kereskedők bizalmát. A félelmek ellenére a bérlői kereslet néhány nagyváros első osztályú üzlethelyiségei iránt erős maradt, és sok piacon szűkös az elérhető ingatlanok kínálata.

Az amerikai kontinens drágult a legtöbbet: a bérleti díj-emelkedés 3,4 százalék volt negyedéves alapon, főleg az olyan városokban tapasztalt jelentős kereslet-növekedés miatt, mint Washington DC, Miami és Seattle. Némi emelkedés (+ 0,5 százalék) volt megfigyelhető az ázsiai-csendes-óceáni térségben, amit főleg a nemzetközi divat- és luxusmárkák terjeszkedése okozott. Az európai, afrikai és közel-keleti régióban folytatódott az amerikai márkák térnyerése, ám néhány városban, pl. Athénban és Belgrádban estek a díjak, az átlag -0,2 százalékos csökkenéssel.

A bizonytalan gazdasági helyzet miatt a vásárlók 2012 első negyedévében is óvatos fogyasztási magatartást tanúsítottak főleg Európában, habár itt is nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A fogyasztás Amerikában és Ázsiában is emelkedett, ahol az erős ünnepi szezon támogatta a növekedést.

„2012 első negyedévében több volt a pozitív jel, mint az azt megelőzőben: a javuló kiskereskedelmi forgalom, a stabil bérlői kereslet, az új bevásárlóközpontok mind-mind támogatták a fejlődő piacokat. Az eurozóna válsága és a globális lassulás miatti aggodalmak ellenére az első osztályú ingatlanok iránt a kereslet számos nagyvárosban erős maradt, sőt sok helyen egyenesen hiány alakult ki belőlük. A kereslet és kínálat egyensúlytalansága azt mutatja, hogy az aktivitás nem olyan erős, mint lehetne. A kereskedők továbbra is a legérettebb nyugat-európai piacok legjobb lokációira és az ázsiai-csendes-óceáni régió gazdagabb városaira koncentrálnak” – mondta Ray Torto, a CBRE vezető közgazdásza.

„A határokon átnyúló kereskedelmi forgalom szintén emelkedik, ahogyan a felzárkózó piacokon a középosztály bővül, és a kereskedők az érett piacokon túl a felzárkózókban keresik a növekedési lehetőségeket. A modern, minőségi kiskereskedelmi területek iránti növekvő kereslet bevásárlóközpont-építési hullámot eredményezett, ami egyszerűbbé teszi majd a kereskedőknek a piaci terjeszkedést” – tette hozzá Torto.

A közép- és kelet-európai trendekről szólva Graham MacMillan, a CBRE regionális és magyarországi értékbecslési vezetője így nyilatkozott: ”Az elmúlt egy év nehéz időszak volt a kiskereskedők számára és a bevásárló utcák számos üzlete látta ennek kárát. Kevesebb új márka terjeszkedése tapasztalható, azok is főként a fővárosi és vidéki legnépszerűbb bevásárlóközpontokra koncentrálnak. A legnépszerűbb plázák és üzlethelyiségek bérleti díjai nem változtak, de a másodlagos helyszíneket továbbra is megviseli a jelenlegi helyzet.”

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 20. 09:50, szerda | Külföld

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Szlovákia sem szünteti meg a gabonaimport korlátozását

Az ukrán gabona behozatalára vonatkozó korlátozások fenntartása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) beadott ukrán panasznak nincs jogalapja, Szlovákia nem szünteti meg az embargót

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Bild: a német belügyminiszter szavazati jogot adna a menekülteknek

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter szavazati jogot adna a Németországban élő külföldieknek - írta a Bild című német lap kedden a szociáldemokrata párt (SPD) Hessen tartományi szervezetének választási programja alapján.

2023. Szeptember 19. 06:00, kedd | Külföld

Vlagyimir Putyin: az orosz gazdaság helyreállt