Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Május 17. 07:52, szombat | Helyi

Hungarikum lesz a magyar akác?!

Hungarikum lesz a magyar akác?!

Brüsszel még szeptemberben ismertette javaslatát a nem őshonos özönfajok visszaszorítására, amelyek között a magyar akác is szerepel.

Az akác nem őshonos nálunk, eredetileg egyedi parkfaként az 1700-as évek elején került ide Amerikából, akácerdő-telepítések pedig az 1750-es évek óta zajlanak. Európában sehol sincs olyan mennyiségű akácerdő és ültetvény, mint nálunk. Az akác agrárgazdasági jelentőségénél fogva mezőgazdasági terményünk. Kiemelkedő előnye, hogy olyan termőhelyen is telepíthető, ahol más fafaj nem él meg.

Bár legnagyobb mértékben tűzifaként használatos, rendkívül sokrétűen alkalmazzák, és ennek csak egy része a méhészet. - jellemezte Mészáros László DVG Zrt. erdész, aki hangsúlyozta, az akác fontos szerepvállalását megújuló energiaforrásként is.

Jelenleg folyik a harc a magyar akácért. Nagyon gyorsan tud terjeszkedni, rontja az őshonos növényzetet és csökkenti a biológiai sokszínűséget, ezért az unió tiltólistára helyezné. Az úgynevezett akáckoalíció mindent megtesz annak érdekében, hogy a fehér akác ne kerülhessen fel az unió tiltólistájára.

A koalíció kezdeméyezte, hogy az akác és az akácméz legyen hungarikum.

"Minden okunk megvan a kezdeményezésre, hiszen ezek olyan termékek és tevékenységek, amelyek leginkább Magyarországra jellemzőek az egész világon. Magyarország valódi akác nagyhatalom, a mézünk viághíres. Nagyon fontos a hungarikummá minősítés, mert ez megfelelő jogi alapot biztosít ahhoz, hogy az Európai Uniós vitákban meg tudjuk védeni a magyar akácot."- nyilatkozta Glattfelder Béla, EP-képviselő, Fidesz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.