Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Március 09. 05:02, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Húsforgalmazókat ítéltek börtönbüntetésre Székesfehérváron

Húsforgalmazókat ítéltek börtönbüntetésre Székesfehérváron

Húsforgalmazókat ítélt el pénteken, első fokon a Székesfehérvári Járásbíróság, mert 2012-2014-ben emberi fogyasztásra alkalmatlan hústermékeket hoztak forgalomba; két vádlott letöltendő börtönbüntetést kapott.

A Székesfehérvári Törvényszék az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a vádlottakat rossz minőségű termék forgalomba hozatala és a megfelelőség hamis tanúsítása bűntettében, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségében találták bűnösnek.

Az elsőrendű vádlott hat év, a másodrendű vádlott három év öt hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A harmadrendű vádlottat egy év tíz hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A bíróság mindhárom vádlottat tíz évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozás gyakorlásától.

A kizárólag a rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűntettében bűnösnek talált vádlottakkal szemben a bíróság közérdekű munka büntetést szabott ki, míg a hamis magánokirat-felhasználásának vétségében elmarasztalt vádlottat próbára bocsátotta.

Az ítélet szerint az első- és a másodrendű vádlott 2012. augusztus és október között fagyasztott sertés szűzpecsenyét vásárolt, majd azt egy ercsi hűtőházba szállította, ahol a másodrendű vádlott alkalmazásában álló kilenc vádlott közreműködésével a húst kiolvasztották, pácológéppel marhahúsaromát injektáltak bele, ételfestékben áztatták, azután visszafagyasztották, majd külföldön, illetve Magyarországon marhahúsként értékesítették. Az elsőrendű vádlott a hatóságok előtt a hús eredetét hamis okiratokkal próbálta igazolni.

A vádlottak 2014-ben külföldről fagyasztott marhahúst vásároltak, kiolvasztották, majd a kiolvadt húslét vízzel keverték és a marhahúsba visszafecskendezték. Az így kapott húsárut újrafagyasztották, az eredetihez hasonló címkével ellátva értékesíteni kívánták, ám a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal munkatársai még a forgalomba hozatal előtt lefoglalták a hűtőházban tárolt termékeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.