Városlista
2020. november 26, csütörtök - Virág

Hírek

2019. Február 27. 14:56, szerda | Külföld
Forrás: mti/illusztrációk: pixabay

Idén is nőni fog az európai gazdaság

Idén is nőni fog az európai gazdaság

Az európai gazdaság 2019-ben várhatóan a hetedik egymást követő évben növekedni fog, ám ehhez megfelelő és határozott politikai fellépésre van szükség a beruházások előmozdítása érdekében,

segíteni kell a felelős fiskális politikák és a reformok végrehajtását - közölte az Európai Bizottság az európai szemeszter téli csomagját ismertetve szerdán.

Az Európai Bizottság az unió gazdasági és szociális prioritásainak a tagállamok által elért haladásáról közzétett éves áttekintésében megállapította, hogy a növekedés idén lassul, az európai gazdaságot érintő kihívások továbbra is fennállnak, országonként azonban jelentős eltérést mutatnak.

Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos a jelentés ismertetésekor elmondta, az Európai Bizottság megállapítása szerint az unió egészében a foglalkoztatás rekordszinten áll, a munkanélküliség pedig még soha nem volt ilyen alacsony. Az államháztartások helyzete minden országban javult, bár egyes tagállamokban továbbra is magas az adósságállomány. A termelékenység szintje továbbra is alacsony, a népesség elöregedése egyre fokozódik, és a gyors technológiai változások jelentős hatást gyakorolnak a munkaerőpiacokra.

A háztartások reáljövedelme néhány tagállamban még a válság előtti szint alatt van. Az ifjúsági munkanélküliség jelentősen csökkent, néhány tagállamban azonban még mindig elfogadhatatlanul magas.

"A mai helyzetben, amikor egyre nagyobb a globális bizonytalanság, döntő fontosságú, hogy az uniós tagállamok fokozzák azokat az erőfeszítéseiket, melyek célja a termelékenység növelése, a gazdaság ellenálló képességének javítása és annak biztosítása, hogy a gazdasági növekedés előnyeiből valamennyi európai részesüljön" - fogalmazott.Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa elmondta, a tagállamok az európai szemeszter 2011-es bevezetése óta megfogalmazott ajánlások többsége terén némi vagy jelentősebb haladást értek el. Legnagyobb előrelépést a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó ajánlások terén tették, ami azt tükrözi, hogy a pénzügyi ágazat stabilizálása és megbízható működése a pénzügyi válságot követően prioritást élvezett. Jelentős előrelépés történt a határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatottak számának bővítése és a munkaerőpiaci szegmentációval kapcsolatos reformok terén is.

Marianne Thyssen, foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos tájékoztatása szerint a bemutatott jelentés részeként az Európai Bizottság elfogadta a strukturálisreform-támogató program 2019-es munkaprogramját is. Az uniós bizottság a program révén nyújt segítséget a tagállamoknak gazdaságaikat érintő reformtörekvéseik felgyorsításához. A program keretében a bizottság tagállami kérésre technikai támogatást biztosít a növekedést ösztönző reformok megtervezéséhez és végrehajtásához - közölte.

Az uniós bizottság közzétette továbbá a nemzeti versenyképességi testületek létrehozásáról szóló eredményjelentést is, amely a termelékenység és versenyképesség terén az unió egészében és az euróövezetben tapasztalható fejleményeket elemzi, valamint 2018 végi helyzetképet nyújt a létrehozott versenyképességi testületekről. Mint közölték, többi euróövezeti tagállam megerősítette, hogy hamarosan létrehozza e szervezeteket.

Kiemelték, a meglévő testületek, amelyek az egyes országok körülményeinek megfelelően eltérő struktúrában működnek, már most is aktívan hozzájárulnak a termelékenységhez kapcsolódó kihívásokról folytatott nemzeti vitákhoz.

A fentiek mellett a bizottság javaslatot fogadott el a tagállamok foglalkoztatáspolitikáira vonatkozó iránymutatásokról szóló határozat fenntartásáról is. Mint közölték, a javaslat megerősíti a foglalkoztatási iránymutatások és a szociális jogok európai pillérének összhangját. A foglalkoztatási iránymutatások, amelyeket minden évben újra el kell fogadni, közös prioritásokat és célokat írnak elő a nemzeti foglalkoztatáspolitikák számára, és biztosítják az országspecifikus ajánlások jogalapját ezeken a területeken - tették hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 26. 05:00, csütörtök | Külföld

Két nőt is meggyilkoltak a nők elleni erőszak megszüntetésének napján Olaszországban

Két nőt is meggyilkoltak szerdán, a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napján Olaszországban, ahol az elmúlt időszakban emelkedett az öngyilkossággal kísért nőgyilkosságok aránya.

2020. November 25. 17:10, szerda | Külföld

Rekordot döntött a járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban

Minden korábbinál magasabbra emelkedett, és első alkalommal haladta meg a négyszázat a koronavírus halálos áldozatainak napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint.

2020. November 25. 12:04, szerda | Külföld

A karácsony előtti napokban kezdődhet a korlátozások lazítása Németországban

December eleje helyett csak a karácsony előtti napokban, december 20-tól kezdődhet Németországban a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt korlátozások fokozatos visszavonása a szövetségi kormány

2020. November 25. 10:09, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma 59,7 millió, a halálos áldozatoké 1,4 millió a világon

A világszerte nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma 59 759 535-re emelkedett, a halálos áldozatok száma 1 409 208-ra, a gyógyultaké 38 265 892-re nőtt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerdai adatai szerint.