Városlista
2020. február 28, péntek - Elemér

Hírek

2020. Február 06. 22:54, csütörtök | Helyi

Időben elkapták a „csendes gyilkost”

Időben elkapták a „csendes gyilkost”

Egy újonnan vásárolt szén-monoxid-érzékelőt üzemeltek be egy családi házban vasárnap Csóron.

Az éjszaka folyamán a cserépkályha mellett elhelyezett készülék bejelzett, a lakók ekkor kiszellőztettek, nem érezték magukat rosszul, és azon az éjjelen a készülék sem sípolt többet. Ám másnap, hétfő éjszaka ismét riasztott a szén-monoxid-érzékelő, a lakók az újbóli riasztás után azonnal értesítették a tűzoltókat.

A családi ház nappalijában cserépkályhával fűtöttek, és a begyújtás után körülbelül négy óra elteltével jelzett – már másodszor - a szén-monoxid-érzékelő. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók műszere a cserépkályha és a téglakémény közötti csőnél mutatta ki a szén-monoxid-szivárgást, ezért a katasztrófavédelem kéményseprőt hívott a helyszínre. A napokban vásárolt szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően a lakók időben felismerték a veszélyhelyzetet, és személyi sérülés sem történt.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, vagyis érzékszerveinkkel felismerhetetlen, a levegővel jól keveredő, mérgező gáz, ezért „csendes gyilkosként” is nevezik. Alacsonyabb koncentrációban belélegezve kezdetben fejfájást, émelygést, hányást, izomgyengeséget okoz. Ezek a tünetek összetéveszthetőek az influenzaszerű megbetegedésekkel. Súlyosabb esetben és magasabb koncentrációban a szén-monoxid-mérgezés eszméletvesztéshez és a légzés leállásához vezet.

A szén-monoxid-mérgezés egyszerűen megelőzhető! Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse szakemberrel gázüzemű fűtőberendezését (kazán, átfolyós vízmelegítő, konvektor, bojler). Vegyék igénybe az ingyenes lakossági kéményseprői szolgáltatást. Figyeljenek a kémények állapotára. Szilárd tüzelés során (vegyes tüzelésű kazán, kályha, kandalló, cserépkályha) háztartási hulladékot, műanyagot, lakkozott és festett fát ne égessenek a fűtőberendezésben.

Nyílt égésterű, gázüzemű- és szilárd tüzelésű berendezések esetén egyaránt gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőztetéséről, a levegő-utánpótlásról. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid legtöbbször akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz (például a gázkazán, és a kéményes konvektor, a cserépkályha és a kandalló) elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

Mivel egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, a megelőzés részeként tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni.

Címkék: co-mérgezés

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 27. 15:07, csütörtök | Helyi

Megbízólevél átadás + rendkívüli közgyűlés

Dr. Hanák Tamás, az Országgyűlés Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága alelnöke átnyújtotta Kálló Gergely most megválasztott parlamenti képviselőjének a megbízólevelét. Az eseményt rendkívüli közgyűlés követte.

2020. Február 19. 09:19, szerda | Helyi

Ingyen a múzeumba

Az Intercisa Múzeum nyitva tart 2020.03.01., vasárnap 14:00-18:00 óra között, díjtalan múzeumlátogatási alkalmat biztosítunk.

2020. Február 15. 13:33, szombat | Helyi

Aláírták a 2020-as bérmegállapodást a DUNAFERR-nél

Felfüggesztett elbocsátások megszületett bérmegállapodás.

2020. Február 13. 16:29, csütörtök | Helyi

Közgyűlés: Van költségvetés, sportolói díjak

Sportolók kitüntetése és támogatása, van elfogadott költségvetésünk, megszűnhet az Északi városrész megosztottsága, Juharos étterem hogyan tovább. két cégvezető cseréje, szünidei gyermekétkeztetés idén.