Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Szeptember 09. 07:35, szerda | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - A Fehér Ház lépéseket mérlegel, az ENSZ-főtitkár európai vezetőkkel beszélt

Illegális bevándorlás - A Fehér Ház lépéseket mérlegel, az ENSZ-főtitkár európai vezetőkkel beszélt

A Fehér Ház lépéseket mérlegel, amelyekkel az Egyesült Államok segíthetne Európának a menekültválság kezelésében.

Jelentette ki kedden Washingtonban Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője. Eközben Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője közölte, hogy Ban Ki Mun az elmúlt két nap során megbeszélést folytatott Magyarország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Németország és Görögország vezetőivel. A világszervezet apparátusának első embere arra kérte őket, hogy "váljanak a hangjává azoknak, akik védelemre szorulnak és találják meg hamar a közös megközelítést annak érdekében, hogy az alapvető szükségleteiket kielégítsék".

Barack Obama elnök kormánya bírálatok kereszttüzébe került a menekültek és a bevándorlók ügyének pártfogói részéről, amiért megítélésük szerint Washington nem tesz eleget a Szíriából és más országokból menekülők okozta válság megoldásáért.

"A Fehér Ház továbbra is pótlólagos lépéseket mérlegel, amelyekkel meg tudnánk segíteni azokat az országokat, amelyek e teher oroszlánrészét viselik" - mondta Josh Earnest.

A Fehér Ház szóvivője szerint az európai menekültválság a jelek szerint tovább mélyül. Mint mondta, a Fehér Házat aggasztja az erőszak elől elfutott menekültek sebezhetősége. Szavai szerint Washington kész a humanitárius szervezetek további támogatására.

Közben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár sürgette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa mielőbb tegyen lépéseket a szíriai válság lezárása felé a 2012-es útiterv alapján, amely előírja egy teljes végrehajtói hatalommal felruházott átmeneti kormány felállítását. A főtitkár a konfliktust Szíria kolosszális tragédiájának és "a nemzetközi megosztottság szégyenteljes jelképének" nevezte

Ban Ki Mun hangsúlyozta, hogy a háború és erőszak elől Európába menekülők túlnyomó többségének törvényes joga van menedéket kérni, anélkül, hogy a diszkrimináció bármilyen formáját alkalmaznák ellenük. Sürgette, hogy a vezetők szálljanak szembe az erősödő idegengyűlölettel és diszkriminációval, valamint a menekültek és migránsok elleni erőszakkal szemben. Rámutatott, hogy az európai államoknak egyéni és kollektív felelőssége a felelős és humánus fellépés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése