Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 10. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Indul a Tolnay Klári-emlékév

Indul a Tolnay Klári-emlékév

Egész éves programsorozattal emlékeznek meg Tolnay Klári születésének századik évfordulójáról. A kétszeres Kossuth-díjas színművész alakját kiállításokkal, filmvetítésekkel, beszélgetésekkel, konferenciával és centenáriumi gálaműsorral idézik meg.

Góg Laura, a Tolnay Klári 2014 Centenáriumi Emlékév főszervezője az eseménysorozatot beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az emlékév hivatalos megnyitóját január 23-án tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A rendezvénysorozatot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az emlékév fővédnöke nyitja meg, és bemutatják a Tiszavirág című 1938-as Tolnay Klári-filmet is, amelynek különlegessége, hogy a felújított filmet a színésznő közvetlenül a halála előtt utószinkronizálta.
Mint kiemelte, az emlékév célja, hogy minél többen megismerjék vagy újra felfedezzék Tolnay Klárit, hogy az emberek közelebb kerüljenek hozzá.
Az emlékév neves művészek és közintézmények - köztük a Madách Színház, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, az Uránia Nemzeti Filmszínház - együttműködésében valósul meg. A több mint 50, fővárosi, vidéki és határon túli rendezvényt felvonultató programsorozat eseményei közül a főszervező a megnyitó mellett a július 17-i születésnapi gálaműsort és az őszi színháztörténeti konferenciát emelte ki.
Mint mondta, a kisebb rendezvényeket is fontosnak tartja, mivel egy beszélgetés, egy irodalmi műsor bensőséges légkör megteremtésére ad lehetőséget. Példaként említette azt a február 2-i beszélgetést, amelyen Sunyovszky Sylvia, a Tolnay-emlékév háziasszonya a Tolnay Klárival való közös játékról, személyes élményeiről és az emlékév célkitűzéseiről beszél.
Kiemelte, hogy az Urániában minden hónapban levetítik a színésznő egy-egy filmjét, ezeket az alkalmakat kerekasztal-beszélgetések előzik meg az alkotótársakkal, a szakma képviselőivel.
A szervező kitért arra, hogy új produkciók is születnek az emlékév keretében. Beszélt Für Anikónak a Rózsavölgyi Szalonban őszre tervezett estjéről és a Hot Jazz Band Tolnay Klári emlékére készülő új produkciójáról.
Góg Laura kiemelte: a színházak éjszakáján programokat terveznek a Madách Színházban és a Vígszínházban, a múzeumok éjszakáján pedig az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárában és a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban nyílik kiállítás. Az Örkény Színház őszi évadnyitó rendezvényén az emlékévre készülő műsorral és vetítéssel idézik fel Tolnay Klári alakját, október 23-án pedig utolsó színpadi fellépésére emlékeznek.
A Múzeum Kávéházban Márai Sándorral való kapcsolatát idézik fel, Debrecenben pedig kedvenc partnerével, Mensáros Lászlóval együtt emlékeznek meg a művészről. Tolnay 100 címmel beszélgetéssorozatot szerveznek, ennek részeként Filozófia és spiritualizmus - Hamvas Béla és Tolnay Klári címmel Müller Péter estjén vehetnek részt az érdeklődők. Október 27-én Tolnay Klári halálára emlékeznek sírjánál a Farkasréti temetőben, a záróünnepséget pedig decemberben tartják az Urániában.
Góg Laura, aki a Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen című színháztörténeti adattár szerzője is egyben, elmondta, hogy centenáriumi Tolnay-kötete is megjelenik a Helikon Kiadó gondozásában.
Az emlékév részletes programja a www.tolnayklari.hu oldalon lesz elérhető.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;