Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 23. 15:45, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Inkább meghalnak?

Inkább meghalnak?

A férfiaknál ritkán jelentkező emlőrák során a leggyakrabban alkalmazott daganatellenes gyógyszerkészítményt a betegek a mellékhatások miatt gyakran nem szedik.

Állapították meg kutatók az Annals of Oncology című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Az emlő rosszindulatú daganatos folyamata férfiaknál ritka betegség, felismerése gyakorta nehezebb, mint nők esetében és kezelése sem könnyebb. A nemzetközi statisztikák szerint az emlőrákesetekből minden századik fordul elő férfibetegen világszerte, de ez azt jelenti, hogy az amerikai szakorvosok az Egyesült Államok területén évente 2500 új esettel találkoznak. A vizsgálatok szerint a férfi betegek emlőrákja lényegesen többször hormonfüggő, mint a nőké. Ennek megfelelően a betegek gyakrabban szorulnak hormonellenes gyógyszerre, főként a világszerte leggyakrabban alkalmazott Tamoxifenre, ám a tanulmány szerint ezt a mellékhatások miatt minden ötödik beteg elhagyja. Csaknem valamennyi emlőrákos férfi beteg hormonreceptor-érzékeny daganatban szenvedett, gyógyszermellékhatásról 53 százalékuk számolt be.

Az emlőráksejtek bizonyos hányada a női nemi hormon, az ösztrogén hatására növekszik. A hormon hozzákötődik e sejtek ösztrogénreceptorához. A Tamoxifen úgy bomlik le a szervezetben, hogy ugyancsak a receptorhoz kötődik, így megakadályozza az igazi hormon odatapadását, ezzel gátolva a daganatsejteknek a növekedését. A férfi betegek által tapasztalt mellékhatások között szerepeltek hőhullámok és szexuális zavarok, súlygyarapodás, véralvadási zavarok, depresszió és rossz alvás.

Sokszor olyan erőteljesen, hogy a betegek úgy határoztak, elhagyják a szert. Sharon Giordano és munkatársai feltételezik, hogy a nemkívánatos hatások a gyógyszer hormonális tulajdonságai következtében ilyen gyakoriak, és hangsúlyozzák, hogy olyan készítményre volna szükség, mely gátolja a daganat növekedését, de nincs hormonhatása, és ezért nem okoz a férfibetegeknek ilyen sok panaszt.

Címkék: tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott