Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. November 29. 11:49, kedd | Helyi
Forrás: Dunaújvárosi Főiskola Kommunikációs szak

Interjú Sowunmi Thomasszal

Interjú Sowunmi Thomasszal

írta: Seres Dávid

Még tagja volt Sowunmi Thomas annak a tíz évvel ezelőtti Dunaferr labdarúgó csapatának, amely még meghatározó tagja volt az NBI mezőnyének. Szép idők jártak ekkor városunk sportjában. Több bajnokcsapatot is ünnepelhettünk. Azóta viszont igen nagy fordulat következett be mind Dunaújváros sportéletében, mind Sowunmi Thomas karrierjében is. Dunaújvárosban egyre kevesebb pénzt áldoztak a sportra, így a kiemelkedő csapatok már nem tudták hozni a korábbi színvonalat, ami vagy megszűnéshez, vagy visszaeséshez vezetett. Erre a sorsra jutott a Dunaferr labdarúgó csapata is. Az akkori futballisták zöme mára vagy szögre akasztották stoplisukat vagy más csapatok alkalmazásában állnak, mint, ahogy Sowunmi Thomas is, aki jelenleg az FGSZ Siófok labdarúgója. A Nigériában született, azonban magyar állampolgárságú exdunaújvárosi játékos igen tartalmas karriert tudhat már a háta mögött. Szerepelt a magyar válogatottban, illetve már külföldön is légióskodott több-kevesebb sikerrel. Túl van pályafutása nagy részén a már fiatalnak éppen nem nevezhető 33 esztendős labdarúgó, aki egyelőre még nem tervezi nyugdíjba vonulását. Sőt, még jó pár évet a zöld gyepen kíván eltölteni.

Ha azt mondom, hogy Dunaújváros?

Hát elég sokszor gondolok vissza a dunaújvárosi korszakomra, hisz ott kezdtem el futballista pályafutásomat, és sokszor fel is merül ez bennem. Sajna nem gyakran járok Dunaújvárosban, ez azt jelenti, hogy az ünnepeket leszámítva évi 4-5 alkalommal járok otthon.

Hát a foci kissé megváltozott itt az utóbbi tíz évben, amióta elmentél. Jelenleg az NBII-ben sínylődik a csapat.

Nyomon követem a csapat sorsát, hisz sok volt csapattársam játszik most is ott. Sajnos nem szerepelnek olyan fényesen, mint azt elképzeltem. Bár reménykedem, hogy tavasszal megindulnak felfelé a tabellán. El tudom képzelni, hogy valaha még ott fogok játszani, persze nem levezetésre gondolok. Levezetni nem is tudnék ott, hiszen remélhetőleg nem lesznek olyan osztályban, ahol levezetni lehet.

Na, és milyennek értékeled az eddigi pályafutásodat?

Jónak értékelem az eddigi pályafutásomat, de lehetne jobb is. Jó lett volna már fiatalon kimenni külföldre. Gondolok arra, hogy 17 évesen leigazolt volna az Olympiakosz. Mindenesetre nagy büszkeséggel tölt el, hogy tíz alkalommal pályára léphettem a nemzeti tizenegyben.

Mik a jövőbeni terveid?

Addig szeretnék futballozni, ameddig csak tudok. Benne van az elképzeléseimben, hogy ismét légiósnak állok majd valamikor a jövőben.

Jelenleg az FGSZ Siófok alkalmazásában állsz, amely nem igazán remekel eddig az NBI-ben.

Igen, sajnos a csapat nem úgy szerepel, mint ahogy az a tudása alapján elvárható lehetne, azonban jól érzem magam itt Siófokon.

Gondoltál már a foci utáni életedre?

Igen, futballista pályafutásom után a civil életemet is a sporton belül képzelem el. Rekreáció-szervező sportmenedzserként szereztem diplomát a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán. Emellett vonzz még az edzői karrier is, hiszen a D licencem már megvan.

Milyen változásokon esett át a magyar foci pályafutásod alatt, hogyan látod jelenlegi helyzetét?

A focit támadók köre hatalmasabb lett Magyarországon. Sajnos nem tudom észrevették-e az emberek, hogy ott, ahol meghal a foci, a többi sport is követi, mint, ahogy történt az Dunaújvárosban is. Gyorsabb lett a játék, és már több lehetőségük van a fiataloknak külföldre igazolni, így több tapasztaltabb játékosból lehet válogatni a válogatott számára.

Sowunmi Thomas:

Született: 1978. július 25., Lagos (Nigéria)
Poszt: csatár
Klubjai:
Dunaferr (1997/98), Vasas (1998/2001), Dunaferr (2001/02), Ferencváros (2003/05), Slovacko (cseh, 2005/06), Hibernian (skót, 2007), Vasas (2007/09), Siófok (2009/2010), APOP (ciprusi, 2011), FGSZ Siófok (2011-)
Válogatottság / gól: 10 / 1

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.