Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 02. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ismét gyógynövény-nagyhatalommá válhat Magyarország

Ismét gyógynövény-nagyhatalommá válhat Magyarország

A magyar gyógynövény gazdaságilag jelentős, történelmileg nevezetes hungarikum. Magyarország világelső volt az ágazatban, azonban napjainkra a hazai gyógynövény ellehetetlenült és elveszítette piacait. A Gyógynövény Kutató Intézet célja, hogy a magyar gyógynövény visszakerüljön a világszínvonalba – jelentette ki a Rádió Orient műsorában Pallos József Péter. Az igazgató kiemelte, a világban egyre nagyobb a vágyakozás a természetes termékek iránt – ezt ki kell használnia az ágazatnak.

Az agrártárca a nemzeti vidékfejlesztési koncepció legfontosabb témakörei között határozta meg a gyógynövényágazat megújítását. A feladattal a minisztérium a Gyógynövény Kutató Intézetet bízta meg. Az intézet vezetője, Pallos József Péter a Rádió Orient műsorában elmondta, hosszas munka vár rájuk, hiszen az intézet csak az ágazat egyik szereplője. „A magyarok világelsők voltak a gyógynövény-felügyeleti rendszer kidolgozásában, a drogminősítési és termelési felügyeleti struktúra kidolgozásában. Az ágazat azonban az elmúlt 20 évben széthullott, és a gyógynövényből alacsony feldolgozású áru vált” – foglalta össze a jelenlegi helyzetet az intézet vezetője.

Európa egyik leggazdagabb gyógynövénytárháza a Kárpát-medence. A gyógynövény a magyar állam óriási kincse – hangsúlyozta a vendég. Kiemelte, a jövőben a hangsúly a magas feldolgozottságú, igényes, jó minőségű gyógynövényen és az abból készült termékeken lesz. „Minél nagyobb az érték, annál nagyobb a benne rejlő tudás. Ez a gyógynövényágazat esetén a hagyományokban, az oktatásban és a társipari vállalatok szakembereinek ismeretében rejlik. Az Gyógynövény Kutató Intézet célja, hogy visszaállítsa a magyar gyógynövényt a világszínvonalra, és exportot csináljon belőle” – jelentette ki az igazgató. Hozzátette, az utolsó békeévben Európa legnagyobb gyógynövény exportőre volt az ország.

Az egészségtudatos táplálkozásban, életvitelben a gyógynövény az egyik legfontosabb elem. Az egészségmegtartás fontos eszközei az itthoni orvostudományban teljesen kiiktatásra kerültek, az orvosok sincsenek tisztában, mekkora kinccsel rendelkezünk. „Méltatlanul bánunk a gyógynövényekkel. A hozzáadott értéknek, a benne rejlő tudásnak meg kellene jelennie” – hangsúlyozta a vendég. Hozzátette, a hazai piac összezsugorodott, nem tudunk helytállni a világpiacon. A kormány hiába teremt munkát, ha nem jelenik meg annak piaci vége. Először ott kell fejleszteni, ahol van piac, tudni kell, mire van igény. „A világban egyre nagyobb a vágyakozás a szintetikustól a természetesbe való visszatérésre. Ezt a gyógynövényágazat előtérbe hozásával és fejlesztésével ki kell használnunk. Hiszen nem a növényt, hanem a feldolgozott árut keresik. Tudjuk, hogyan lehet a nemzetgazdasági ágazatot régi fényébe visszaállítani” – magyarázta az igazgató.

A privatizáció a szélhámosságból élő szereplők és a hamisítások megjelenésével járt együtt. A gyógynövényágazatban naponta ezrével fordul elő a hamisítás. A korábbi felügyelet eltűnt, helyette a tudatlanság és a tájékozatlanság került előtérbe. A rádió vendége elmondta, manapság bárki lehet gyógynövénygyűjtő vagy –felvásárló. Kiemelte, a hazai gyógynövények 70 százaléka nem vonható termesztésbe, csak saját élőhelyén gyűjthető. Így a rablógazdálkodás nagymértékben károsítja az iparágat. Az európai uniós szabályozás szerencsére csak ellenőrzött forrásból, dokumentált módon gyűjtött gyógynövényhasználatot engedélyez. Ezzel a minőség és a környezetvédelem is garantált. „Az unió bennünket véd saját magunktól.'

Földünkön sok tízezer növény van, amelyek közül hatástanilag mindössze 5-10 százalékot ismerünk – jelentette ki Pallos József Péter. A közigazgatási rádió vendége elmondta, jelenleg is számos új gyógynövény kerül bele a tudatosan használt fajok közé. „A gyógynövények alkalmazása során nagyon fontos a tudatosság. Nem minden növényi részben van hatóanyag, nem mindegy, melyik részt hogyan használom fel. Az előírási javaslatot be kell tartani, nem véletlenül szakember állította azt össze” – emelte ki.

A gyógynövények között akut és elhúzódó hatású szereket is találhatunk. A gyógynövény az ember anyagcseréjéhez úgy kapcsolódik, ahogy az ember az evolúcióban megtalálja a helyét. A kizsákmányolt élelmiszerekből nem kapjuk meg azokat az anyagokat, amikre szükségünk van. A természet megmondja, hogy mire van szükségünk, így ezt tudatosan kell pótolni. Pallos elmondta, az ízeknek egyéb élettani sajátossága is van. „A keserű ízek a májműködést javítják, emellett vannak veseműködést és a bőrt támogató növények is. Továbbá a méz csodálatos elegye a természet, a növények komponenseinek” – emelt ki egy példát a vendég.

„A női szépség az egyik legköltségesebb dolog, az egészség, a fiatalság és a szépség illúziójára költ a legtöbbet az ember” – mondta Pallos. A vendég hozzátette, ebben a bőr különleges célpont. Elsődleges területe a kozmetikumoknak, melyek egészségszerek és gyógyszerek. Az igazgató kiemelte, csak természetes tartósítószereket tartalmazó készítményeket lehetne forgalomba hozni. „Ehhez képest elkeserítő, hogy mit kennek magukra a hölgyek” – zárta szavait Pallos József Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során