Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 14. 06:51, péntek | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti

Iszlámellenes film - Rendőri védelem alatt a feltételezett producer

Iszlámellenes film - Rendőri védelem alatt a feltételezett producer

Rendőri védelem alá helyezték csütörtökön a Mohamed prófétát gyalázó amatőr film feltételezett producerét - közölte csütörtökön a Los Angeles-i rendőrség.

Az Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című filmnek a YouTube videomegosztóra feltöltött előzetese miatt erőszakos tiltakozások robbantak ki a muszlim világban, és a líbiai Bengáziban meggyilkolták az Egyesült Államok nagykövetét, valamint annak három munkatársát.
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Nakoula Basseley Nakoula néven tartja számon a férfit, akit 2010-ben banki csalások miatt 21 havi szabadságvesztésre elítéltek, és akit feltételesen helyeztek szabadlábra. Az 55 éves Nakoula egyiptomi származású és kopt keresztény. A férfi a zavargások kitörése után Sam Bacile néven interjút adott több sajtóorgánumnak, amelyek szerint izraeli-amerikai ingatlan-befektetőnek adta ki magát és nem tanúsított különösebb megbánást a történtek miatt.
A Los Angeles-i rendőrség által Nakoulának nevezett férfi többször is összeütközésbe került a törvénnyel. 1991-ben kisebb vétségek ellen indult eljárás ellene, 1997-ben pedig egy év szabadságvesztést ítélték metamfetamin előállítása miatt.
Nakoula az elmúlt években a legkevesebb 17 nevet és álnevet használt. Az FBI irataiban ezek közül a Mark Basseley Youssef, a Yousseff M. Basseley, a Nicola Bacily és a Malid Ahlawi fordul elő, bírósági iratokban pedig a Thomas J. Tanas, Ahmad Hamdy és az Erwin Salameh szerepel. Az amerikai filmszínészek céhének (FAG) nyilvántartása Abenob Nakoula Bassely néven ismeri, a Mohamed-film forgatásával kapcsolatban pedig a Sam keresztnév mellett a Bassiel, a Bassil és a Bacile családnevet használta.
A CNN megszólaltatott egy, a Mohamed-filmben szereplő színésznőt, Cindy Garciát, aki elmondta, hogy a szereplőgárdát és a technikai személyzetet félrevezették, mert azt mondták nekik, hogy a film címe Desert Warrior (Sivatagi harcos) lesz, és a forgatókönyvben a valójában Mohamedet megtestesítő karakter még George néven szerepelt. Többen azt állították, hogy a szövegüket, amelyben eredetileg nem szerepeltek az iszlámra való utalások, a forgatás közben drasztikusan átírták.
A CNN szerint a filmet amerikai iszlámellenes csoportok támogatták. A forgatás egyik "szaktanácsadója", Steve Klein, a Concerned Citizens for the First Amendment (Aggódó Polgárok az Első Alkotmány-kiegészítésért) elnevezésű szervezet vezetője volt. A csoport szerint az iszlám fenyegetést jelent az amerikai szabadságra. A vietnámi tengerészgyalogos veterán Klein keresztény fundamentalistákat képzett ki háborúra.
A film egyebek között az egyiptomi iszlamisták előretörését Mohamedre és vallásalapításának korára vezeti vissza. A történet azt állítja, hogy a későbbi próféta kétes származású, aki nemi gerjedelmét hol férfiakkal, hol nőkkel, hol pedig kiskorúakkal csillapította és aki Isten és a saját maga szerezte Korán nevében kínoztatott és gyilkoltatott meg embereket. Az iszlám tiltja Allah és Mohamed képi ábrázolását, ezért önmagában már a film elkészítése is tudatos provokációnak számít.
A szereplőválogatás 2011 júliusában kezdődött, a Kaliforniában érdektelenséggel fogadott film angol nyelvű előzetese pedig idén júliusban került fel a YouTube-ra. A 13 perces videó szövegét lefordították arabra, és annak több jelenetét bemutatták az egyiptomi televízióban is. Ez robbantotta ki a kairói, majd a több muszlim országra átterjedt erőszakos tiltakozásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.