Városlista
2020. március 29, vasárnap - Auguszta, Bertold

Hírek

2020. Január 07. 19:35, kedd | PR

Itt szökik a meleg a lakásból!

Itt szökik a meleg a lakásból!

Tudod, miért az ablakpárkányon szeretnek melegedni a cicák és nem az ajtó előtt? Mert ott nincs huzat! Az ablakok szigetelésére jellemzően figyelmet fordítunk, de az ajtókat már hajlamosak vagyunk kihagyni a számításból.

Mindig jólesik behúzódni a meleg szobába a hideg elől télen. Mielőtt jól befűtenél és emelnéd a fűtésszámládat, érdemes ellenőrizni, hogy hol távozik a legtöbb hő az otthonodból és hol van szükség szigetelésre. Minél jobban szigetelt az otthonod, annál kevesebb meleg szökik ki a házból és annál kevesebbet kell fűtened. Ezért fűtésre is kevesebbet kell költened és a kazánodat is hosszabb ideig használhatod! Nem mellesleg, a szigetelés a nyári kánikulában is jól jön! Nem is gondolnád, milyen hatékonyan szigetelnek az ajtóseprűk és a gumitömítések! Ráadásul könnyen elérhetők, gazdaságosak és egyszerűen felszerelhetők!

Tudtad, hogy
● a meleg 3 százaléka távozik az ajtón keresztül?
● 10-20 százalékot spórolhatsz évente a fűtés- és hűtésszámlákon megfelelő szigeteléssel?
● néhány óra elég a szigetelés felhelyezéséhez?
● minimális beruházással hatékonyan csökkentheted a fűtésköltségeidet és növelheted az otthoni komfortot?

Hogyan mérd meg a hőveszteséget?

1) Mérd meg a hőmérsékletet az adott felület külső és belső oldalán! Minél nagyobb a különbség, annál nagyobb a hőveszteség, mivel a meleg és a hideg levegő törekszik kiegyenlíteni egymást és állandó hőmérsékletet fenntartani. A rések, repedések kedveznek ennek a folyamatnak.
2) Mérd le az adott felület szélességét és magasságát, majd számold ki a területét! (Ha falfelületet mérsz, vond ki belőle a rajta található ablakok és ajtók területét!)
3) Vond ki a benti hőmérsékletből a kintit, majd az eredményt szorozd be a felület területével!
4) Az eredményt szorozd meg a mért felület anyagának U-értékével!Az U-érték a hőátbocsátási tényező, ami megmutatja, hogy egy adott felületen egységnyi idő alatt mennyi energia távozik. A hőátbocsátási tényező egy tetszőleges vastagságú, 1 négyzetméter keresztmetszetű hasábra vetítve adja meg az értéket. A mértékegysége W/m2K.

A homlokzati, vagy fűtött és fűtetlen terek közötti ajtó U-értékének követelménye: 1,45 W/m2K.

Mivel tudod szigetelni az ajtót?

● Ajtóseprűvel hatékonyan szigetelheted az ajtó alatti nagyobb réseket. Figyelj arra, hogy eltérő verziót kell használnod (padló)szőnyegekhez és egyéb, egyenes felületű padlókhoz, mint például parketta, fapadló, PVC, laminált padló vagy járólap. Előbbivel akár 15, utóbbi fajtával legfeljebb 12 mm-es réseket tudsz hatékonyan áthidalni.
● Az univerzális ajtótömítő habszalag a seprű típusú huzatgátlók költséghatékony alternatívája. Legfeljebb 20 mm-es rést hidal át az ajtó és a padló között. Öntapadó, kizárja a huzatot, a port, a hideget, a meleget, a zajt és a rovarokat.
● Tömítőszalagokból többféle verziót találsz: az univerzálissal ablakokat és ajtókat egyaránt szigetelhetsz, legfeljebb 5 mm-es résekig. Olyan öntapadó habprofil, ami a konyha- és ruhásszekrények zaját is hatékonyan tompítja.
● A P-profil a 2 és 5 mm közötti réseket zárja le és hatékonyan tömíti az öregebb ablakok nagyobb réseit is. Öntapadó gumiszalag, ami UV- sugárzás, ózon- és időjárásálló: -50 °C és +60 °C között is tartja a formáját.
● E-profil az 1 és 3,5 mm közötti résekre. Öntapadó gumiszalag, UV- sugárzás, ózon- és időjárásálló.
● A szélesebb rések tömítője a D-profil: 3 és 7 mm közötti távolságok áthidalására. Öntapadó gumiszalag, UV- sugárzás, ózon- és időjárásálló, alkalmazásával akár 40 százalékkal csökkenthető a fűtésszámla.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 02. 10:43, hétfő | PR

900 millió dolláros üzletet bíztak a magyar menedzserre

Szakonyi Andrást nevezték ki az információ- és dokumentumkezelésben világelső Iron Mountain európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) üzletágának a vezetőjévé.

2020. Február 13. 11:59, csütörtök | PR

Új gasztroenterológiai szakrendelőt épített a Jánosik Kft.

Nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gasztroenterológiai szakrendelőinek építését a Jánosik és Társai Kft.

2020. Február 05. 18:20, szerda | PR

Szuper receptek kölessel

Unod a rizst, a tésztát és a krumplit? Szeretnél változatosabban étkezni? A köles egy olyan jolly joker, amit nagyon sokféleképpen el tudsz készíteni.

2020. Február 05. 18:17, szerda | PR

Ingázó élet, avagy mit vegyél számításba üzleti út esetén

Jó néhány honfitársunk él ingázó életet munkából kifolyólag. Lehetnek ők felsővezetők, akik portékájukkal terjeszkedni szeretnének a nagyvilágba -