Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 03. 07:09, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Újabb hadjáratot indítanak a tálibok

Újabb hadjáratot indítanak a tálibok

A tálib felkelők bejelentették, hogy csütörtöktől Afganisztán-szerte hadjáratot indítanak a NATO és szövetségeseinek erői ellen.

Magyarország határozottan elítéli az afgán kormányzattal szemben álló tálib csoportok szerdai kabuli támadását – közölte a Külügyminisztérium.

Az al-Farúk nevű művelet „a külföldi megszállók, tanácsadóik és alvállalkozóik, valamint a nekik katonai vagy hírszerzési segítséget nyújtók” ellen irányul – jelentették be szerdán egyik internetes oldalukon az iszlamista szélsőségesek.

A közleményt mindössze néhány órával azután adták ki, hogy tálib fegyveresek egy külföldiek által lakott épületegyüttest támadtak meg szerdán Kabul peremvárosában, röviddel Barack Obama amerikai elnök villámlátogatása után. Az összecsapásban 11-en haltak meg, köztük biztonsági őrök és járókelők.

A tálibok két héttel korábban egyszer már bejelentették „tavaszi hadjáratuk” kezdetét, amikor hat összehangolt támadást hajtottak végre Kabulban a NATO erői, középületek és külföldi képviseletek ellen.

A bejelentéssel egy időben a tálibok elutasították és „illegitimnek” nevezték az afgán–amerikai stratégiai partnerségéről szerdára virradóra megkötött egyezményt, amely az amerikai csapatok afganisztáni tartózkodása meghosszabbításának kereteit határozza meg.

Míg a NATO-vezette külföldi erők (ISAF) nagy része 2014 végéig elhagyja az ázsiai országot, az amerikaiak – jócskán korlátozott létszámmal – 2024-ig még segítenék az afgán biztonsági erők munkáját. A felkelők szerint Hamid Karzai afgán államfő a dokumentum aláírásával eladta hazáját „urának és megszállójának”, Barack Obama amerikai elnöknek.

Az Egyesült Államok vezette külföldi erők 2001-ben űzték el a tálibokat a hatalomból, akik azóta is harcot vívnak a nyugatbarát kabuli kormány és nemzetközi szövetségesei ellen.

Magyarország elítéli az erőszakos cselekményeket

A külügyi tárca közleménye szerint az öngyilkos robbantás halálos áldozatai között a minisztérium ismeretei szerint nincsenek magyar állampolgárok. Mint hangsúlyozták, a magyar külképviselet munkatársai és az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonai és civil személyzet tagjai biztonságban vannak.

Magyarország elítéli az erőszakos cselekményeket, amelyek álláspontja szerint semmiféle indokkal nem igazolhatóak. Az ilyen és hasonló terrorakciók nem befolyásolják Magyarország elkötelezettségét az afganisztáni béke és biztonság megerősítése és az ország újjáépítése iránt – olvasható a Külügyminisztérium kommünikéjében.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.