Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 07. 23:04, vasárnap | Helyi

Jelentkezni kell a csatornára

Jelentkezni kell a csatornára

Azért nem úgy írtam, hogy lehet, mert a dolog ennél jóval bonyolultabb. A kulcsi partfal-romlás megállítására pályázaton indul a település a csatornázás érdekében. De...

Új szennyvíztisztító építése számukra szinte lehetetlen, se területük. se pénzük nincs arra, hogy egy kis kapacitású létesítményt felhúzzanak. Maradt tehát a társulás Rácalmással, s közösen továbbbővíteni a rácalmási tisztítóművet, vagy kihasználni a dunaújvárosit.

Kulcs és Rácalmás sikeres pályázatának köszönhetően közel 50 millió forint támogatást nyert a közös szennyvízelvezetési és tisztítási beruházás előkészítésére. A projektbe menet közben Dunaújváros is bekapcsolódott, ezáltal nyílt lehetőség arra, hogy a volt szovjet laktanyával szembeni Százszorszép lakóparkban és Táborálláson kiépülhessen a szennyvízhálózat,

Ez a variáció győzedelmeskedett, ami nekünk, dupla haszon. Egyrészt mert bevétel jön a város létesítménybe, másrészt pedig a szennyvíz idevezetéséhez csatorna kell, ami lehetőséget biztosít arra, hogy azok a területek is a csatorna-rendszerre csatlakozzanak, ahol eddig ez csak távoli vágy volt. ( Magyar út , Laktanyával szembeni terület és a Táborállás.)

Már pedig csatornázni kell. Nem csupán azért mert macerás állandóan azt figyelni, hogy megtelt-e az emésztő vagy sem, hanem roppant költséges mulatság is magunk alá szennyezni. Az érvényben levő törvények szerint, aki nem köt rá a csatornára, az az elfogyasztott víz értékének többszörösét ( tízszeresét a végén) fogja talajterhelési díj ( azaz adó formájában kifizetni). Ez pedig roppant mód költségessé teszi az életet.

Ezért a jó lobbi és érdekérvényesítés eredményeképpen, lehet csatorna, ha...

A kulcsiak meg is tették mindazt, amit a jogszabályok és az uniós pályázati előírások alapján tenni kell. Összeszedték a szándéknyilatkozatokat, megalapították a csatorna -közmű társaságot, s most várják , hogy ehhez csatlakozzanak a dunaújvárosiak is...

A dunaújvárosi érdekelteknek is létre kell hozniuk a saját társulatukat, amely csatlakozik a kulcsiakéhoz. A megalakuláshoz a lakóingatlanok kétharmadának a támogatása szükséges. A lakónak – az ingatlan földhivatali tulajdoni lapon bejegyzett tulajdonosának – szándéknyilatkozatot kell aláírnia, bizonyítva azzal, hogy igényli a közműfejlesztést.

De ez nálunk nem olyan egyszerű. A csütörtöki fórumon, komolyan mondom ha én a kulcsiak helyében lennék, fejvesztve menekülnék ilyen szövetségesektől. A fórumra összegyűltek között néhányan első sorban azon dolgoztak, hogy nehogy összejöjjön az a bizonyos 75 százalék. Csaj azt boncolgatták, miért és hogyan nem lehet nekiállni a dolgoknak.

Pedg ennek itt nem kis tétje van. Ezen is múlik, hogy a táborállásiaknak feloldják-e a telkükön az építési tilalmat, vagy marad minden az enyészeté és a partomlásé. Ha nincs csatorna, nincs építkezés, ilyen egyszerű a helyzet. Mégis voltak, akik műszaki és szervezési és miért fizetnék én annyit mint más kérdéseknél ragadtak le. Mi közben az összejövetel célja nem kevesebb, mint az, hogy az október 15-i lakossági fórumra össze kell jönni az egyes területeken a 75 százalékos szándéknak, mert ahol ez nem áll össze, az a terület kimarad a beruházásból.

A kulcsiak és a DVCSH képviselői elmondták, hogy mi a tét, s a kulcsiak képviselői arról is beszámoltak, hogy ők hogyan csinálták. A beruházás várható lakossági hozzájárulása 250.000 forint, de ezt 5 év alatt is ki lehet fizetni havi részletekben. Ez ugye, pár ezer forintos részeletet jelent a több tízezer forintos vízterhelési díj helyett. Kényelmet és olcsóbbságot jelent egyszerre, ha.az érintettek közül minél többen elmennek a Kulcs-Rácalmás közös szennyvízelvezetése és tisztítása megnevezésű projekt előkészítő szakaszának keretében a Kulcsi Csatorna Építő Víziközmű-társulat alakuló közgyűlésére.

Időpont: 2012. október 15. (hétfő) 1600 óra

Helyszín: Dunaújváros Polgármesteri Hivatal „C” szárny

Napirend:

1. A megalakuláshoz szükséges többség jelenlétének megállapítása, a jegyzőkönyv-vezető személyének kijelölése, valamint a jegyzőkönyv hitelesítőinek megválasztása.

2. A szervezőbizottság elnökének beszámolója.

3. Az alapszabály-tervezet ismertetése.

4. Kérdések, hozzászólások, észrevételek.

5. Döntés, illetve határozathozatal a szervezőbizottság által előterjesztett javaslatokról:

a.) a társulat megalakításának elhatározása, valamint közcélú

feladatának meghatározása,

b.) a társulat alapszabályának elfogadása,

c.) a közgyűlés tagjainak megválasztása,

d.) az intézőbizottság elnökének megválasztása,

e.) az intézőbizottság tagjainak megválasztása,

f.) az ellenőrző bizottság elnökének megválasztása,

g.) az ellenőrző bizottság tagjainak megválasztása,

h.) az érdekeltségi hozzájárulás egységnyi mértékének megállapítása.

Címkék: alakulás, csatorna, Fórum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.