Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2017. November 30. 16:04, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Jelentősen csökken a nagy-britanniai bevándorlás

Jelentősen csökken a nagy-britanniai bevándorlás

Jelentősen csökkent a júniussal zárult egy évben a nagy-britanniai bevándorlás, nem kis részben a közép-európai EU-országokból érkezők számának visszaesése miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett becslése szerint a vizsgált tizenkét hónapban nettó 230 ezer volt a tartós letelepülési szándékkal Nagy-Britanniába érkezők száma, 106 ezerrel kevesebb, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban.

Ez a bevándorlási folyamatok rendszeres mérésének kezdete óta a legnagyobb éves visszaesés.

A csütörtöki adatsor egyben az ONS első olyan becslése, amelyben szerepel a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni teljes év. A tavaly júniusi referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból.

A statisztikai hivatal csütörtöki ismertetése szerint az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállamból az egy évvel korábbinál 24 ezerrel kevesebben, 49 ezren érkeztek, és 9 ezerrel többen, 40 ezren távoztak, vagyis a nettó bevándorlás ebből az EU-térségből mindössze 9 ezer fő volt a júniussal zárult teljes évben.

Az ONS szerint az érkezők és a távozók teljes körére számolt nettó bevándorlás 106 ezer fős éves visszaesésének több mint a háromnegyede köthető az EU-társállamokból Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás csökkenéséhez. A külföldi uniós országokból nettó 107 ezren érkeztek a vizsgált tizenkét hónapban, 82 ezerrel kevesebben, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban.

Nicola White, a brit statisztikai hivatal nemzetközi migrációs statisztikai kimutatásokért felelős igazgatója a csütörtöki adatismertetéshez fűzött kommentárjában közölte: az ONS mérése szerint a júniussal zárult egy évben 43 százalékkal zuhant az olyan külföldi állampolgárok száma, akik munkakeresés végett érkeztek Nagy-Britanniába, és a munkavállalói érdeklődés e meredek visszaesése is elsősorban a külföldi EU-állampolgárokra jellemző.

Nicola White szerint e változások dinamikája arra vall, hogy a brit EU-tagság megszűnési folyamata is valószínűleg szerepet játszott a nagy-britanniai bevándorlási, illetve elvándorlási döntésekben. A szakértő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a migrációs döntések okai mindig összetettek, és egyéb tényezők is befolyásolják a számokat.

Brit üzleti és szakmai szervezetek egymás után figyelmeztetik a brit kormányt a külföldi EU-munkaerő bevándorlásának visszaeséséből eredő kockázatokra, különös tekintettel arra, hogy London a brit EU-tagság megszűnése után szigorítani is kívánja az uniós állampolgárok letelepedési szabályait.

A brit építőipar legnagyobb szakmai és érdekképviseleti szervezetei épp e héten közölték a brit kormányhoz intézett közös felhívásukban, hogy az ágazat máris súlyos munkaerőhiánnyal küszködik, és a brit EU-tagság megszűnése után is szüksége lesz az uniós országokból, köztük a közép- és kelet-európai tagországokból érkező szakképzett munkavállalókra.

A felhívás hangsúlyozta, hogy a brit építőipar munkavállalóinak 12,6 százaléka Nagy-Britannián kívül született, 5,7 százalékuk pedig a közép- és kelet-európai EU-országokból érkezett.

A nyílt levél szerint ráadásul ez csak az országos átlag, Londonban például 50 százalékhoz közeli a külföldi EU-munkavállalók aránya az építőiparban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése