Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Május 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jelentősen drágulhat a közétkeztetés

Jelentősen drágulhat a közétkeztetés

A közétkeztetés tervezett reformjáról egyeztetett tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Közétkeztetők Szövetsége. A tárca által előterjesztett rendelettervezet szerint személyenként legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget, vagy gyümölcsöt kell biztosítani az egész napos étkezés során - írja a Magyar Hírlap.

Emellett a só és zsírbevitelt is szigorúan szabályozza a várhatóan 2014. január elsején életbe lépő rendelet. Tettinger Antal, a közétkeztető vállalkozásokat tömörítő szervezet elnöke lapunknak elmondta, a tervezet nagyon ígéretes és előremutató, ugyanakkor a jelenlegi nyersanyagnormából – iskolák esetében napi 354 forint – nem lehet teljesíteni a rendelettervezetben foglalt előírásokat. A tárgyaláson több ponton is egyezség született, tisztázatlan maradt ugyanakkor, hogy mennyivel emelkedhet majd az ellátás díja és nyersanyagnorma mennyisége.

„Kérdéses az is, hogy ki fizeti majd a révészt? Az önkormányzatokat, vagy a szülőket kötelezik arra, hogy a számításaink szerint harminc-hetven százalékos áremelkedést finanszírozzák?” – fogalmazott Tettinger Antal. Elmondta, a rendelettervezettel összhangban a szövetség is támogatja az őstermelőktől történő nyersanyagbeszerzést, ehhez azonban olyan termelőszövetkezetek létrehozása szükséges, amelyek a minőségben és a logisztikában is összefogják a termelőket. A tegnapi egyeztetésen elsősorban fokozatosságot kért a szakmai szervezet. „Időt kell adni mind a szolgáltatók, mind a gyerekek részére, hogy felkészülhessenek a változásokra. Ezért a rendelkezések fokozatos bevezetését kértük a minisztériumtól” – jegyezte meg a szervezet elnöke. Hozzátette: a tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.