Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. December 26. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Jézus megszabadít attól a félelemtől, hogy értelmetlen az életünk

Jézus megszabadít attól a félelemtől, hogy értelmetlen az életünk

Jézus a várva várt szabadító, aki minket is megszabadít fáradtságunktól, önzésünktől és attól a félelemtől, hogy értelmetlen és hiábavaló az életünk

- mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pénteken Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

A karácsonyi éjféli szentmisén Erdő Péter kiemelte: Jézus születésének titka elárulja az ember hivatását. 'Arra születünk, hogy mi is bekapcsolódjunk az isteni élet és szeretet közösségébe'.

Jézus mutatja meg, hogy felismerhetjük és szerethetjük őt minden gyermekben, minden magányos, beteg, szegény emberben és mindenkiben, akivel életünk során találkozunk - tette hozzá a bíboros.

Erdő Péter szólt arról, hogy bár egyszerű szófordulatnak hangzik az evangéliumi kijelentés: 'beteltek a napok', amikor Máriának szülnie kellett, 'a hívő hagyomány az évszázadok során mégis mélyebb értelmet talált benne'. Eszerint 'a gondviselő Isten a világ kezdetétől meghatározta az időt, amikor emberként meg akart születni'.

Az 'egyház közössége' azt az emléket is őrzi, hogy Jézus éjfélkor született. A legősibb keresztény emlékeket idézi tehát a pásztorjáték, amely az álmukból felriadó pásztorokról beszél. 'Az éjféli születés hagyományára emlékezünk azzal is, hogy karácsonykor évről évre éjféli szentmisét tartunk' - tette hozzá.

Erdő Péter homíliájában emlékeztetett arra: nem véletlen, hogy az Üdvözítő béke idején akart megszületni. A béke mindenkinek kell ahhoz, hogy megvalósítsa mindazt, amiért Isten teremtette, a háborúnak azonban a védtelen gyermekek a legkiszolgáltatottabbak. 'Gondoljunk hát karácsony éjszakáján azokra a gyerekekre, akik kénytelenek voltak szüleikkel együtt elmenekülni otthonaikból a háborúk és üldözések elől, és menekülttáborokban fagyoskodnak' - kérte a bíboros.

A szentmisén részt vett mások mellett Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.