Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 02. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jó szövetséges lett volna az IMF Brüsszellel szemben

Jó szövetséges lett volna az IMF Brüsszellel szemben

Kár volt „kipaterolni” az IMF-et az országból, hiszen erős szövetséges lehetett volna a túlzottdeficit-eljárás elleni brüsszeli vitában, az államkötvények kamatai pedig jóval többe fognak kerülni, mint egy IMF-hitel törlesztése – vélekedtek az Orientpress által megkérdezett gazdasági szakértők. Róna Péter és Juhász Attila a rezsicsökkentésről, a gazdasági fellendülés, és az újabb kiigazító csomag esélyeiről nyilatkoztak szerkesztőségünknek.

A kulcs a fenntarthatóság
A vártnál is jobb adatokat, 1,9 százalékos deficitszámot ért el tavaly a magyar gazdaság, Brüsszel közelmúltban kiadott elemzése szerint. A tartósan 3 százalék alatt tartott hiánycél okot ad a reménykedésre, hiszen ez az egyik feltétele annak, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, amit 2004-es, uniós csatlakozásakor indítottak ellene. Pénzügyi elemzők szerint ugyanakkor nem biztos, hogy az Európai Bizottság megelégedik ennyivel –újabb feltételekhez, további kiigazító lépésekhez is köthetik az eljárás megszüntetését.

„Önmagában a jó hiányadatok nem elegendőek, eljárás során ugyanis nemcsak a hiányadatokat értékelik, hanem azt is, hogy hosszabb távon is fenntartható-e az alacsony hiány, ezzel kapcsolatban pedig az Európai Bizottság szkeptikus” – mutatott rá kérdésünkre Juhász Attila, a Political Capital szakértője, aki szerint azonban nem kizárt, hogy végül sikerül kikerülnünk a túlzottdeficit-eljárás alól. A stabilitást kulcskérdésnek nevezte Róna Péter közgazdász is: hiába jók a számok, bukni fognak, ha a Bizottság „kiveszi” a különadók egészét, vagy jelentős hányadát azon az alapon, hogy azok nem tarthatóak a jelenlegi szinten.

Megszorítás helyett növekedni kell
Szintén probléma a bizalom hiánya, amit több forrás táplál „Magyarországgal szembeni két, egymástól független kritika fogalmazódik meg az EU-ban és z EU vezető államaiban. Az egyik a gazdaságpolitikára, a másik a jogállamiság csorbulására irányul” – mondta Róna, hozzátéve, hogy nem tartja jó stratégiának e két bírálat itthoni összemosását; belpolitikailag és rövidtávon ugyan kifizetődő stratégiának tűnhet, azonban ezzel nem adunk a fenntarthatóság kérdésére – ami nélkül valódi eredményeket sem érhetünk el. „Jobb lenne hangsúlyozni egyrészt azt az utat, amit az ország már megtett, másrészt pedig - követve az IMF elemzését - kimutatni, hogy a további megszorításoknak, beleértve a túlzott deficit eljárás következményeként megvont EU-s támogatást, csak romboló hatása lehet. Egyszerűen nincs értelme a további megszorításoknak, csak gátat vetnek a növekedési pálya helyreállításának ” – fogalmazott a közgazdász. Növekedési kilátás nélkül az ország megítélése sem lesz kedvező: mint Juhász Attila megjegyezte, a jelenlegi alacsony hiányt leszámítva Magyarország nem igazán büszkélkedhet jó gazdasági mutatókkal.

A Valutalappal való együttműködés más szempontból is hasznos, vagy legalábbis gazdaságos lehetett volna. Juhász Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi, fokozott államkötvény-kibocsátás kamatai olyan mértékben növelik majd az államadósságot, amihez képest az IMF-hitel törlesztése is kisebb teher lenne.

Pazarolva takarékoskodunk
A rezsicsökkentést inkább politikai jelentőségű lépésnek értékelték a nyilatkozók, Juhász szerint ugyan valamennyire csökkent miatta az infláció, ám kormány ezzel a költségvetést közvetlenül kevéssé terhelő, sokakat érintő, népszerű intézkedést tudott hozni – s ennek komoly haszna lehet egy évvel a választások előtt. Róna viszont a lehető legrosszabb döntésnek tartja az akciót, mondván, Magyarország alapgondja nem a szolgáltatók magas profitja (ami az EU-ban a legalacsonyabbak egyike), hanem az energiapazarlás, amit csak újabb energetikai fejlesztésekkel lehetne mérsékelni – a rezsicsökkentés viszont éppen ettől a szektortól von el forrásokat.

Kár volt kipaterolni őket?
Juhászt Attilát és Róna Pétert arról is kérdeztük, nem tapasztalnak-e negatív diszkriminációt Magyarországgal kapcsolatban; az Unió a nálunk jóval magasabb hiánycélt felmutató államokkal szemben – így a 10 százalékos hiánnyal küzdő Spanyolország esetében – megengedőbbnek tűnik, mint amikor a magyarokról van szó. Juhász szerint ettől nem kell tartani: az Európai Bizottság legutóbbi jelentése alapján az elmúlt időszakban - az időközben fokozott ellenőrzés alá kerülő Ciprus mellett - 13 tagállamot vizsgáltak részletesen egyensúlyi hiányok miatt, és május 29-én tesznek majd konkrét ajánlásokat az egyes országok számára. ”A jelentés alapján e tagállamok közül az Európai Bizottság várhatóan csak Spanyolországot és Szlovéniát vonja majd túlzott mértékű egyensúlytalansági eljárás alá, ami végső soron pénzügyi szankcióval is fenyegeti ezt a két országot. Magyarország esetében épp arról van szó a jelentésben, hogy az egyensúlyi hiányok jelenleg nem minősülnek olyan súlyosnak, hogy emiatt akár pénzügyi szankciók is fenyegessék az országot.” – hangsúlyozta a Political Capital munkatársa.

Róna ugyanakkor lát negatív megkülönböztetést, abban az értelemben, hogy az EU túl dogmatikusan közelítette meg a magyar helyzetet, túl gyorsan és túl meredeken követelte a deficit csökkentését. „Közgazdasági értelemben ez a hozzáállás egyszerűen barbárság volt a részükről, mi pedig elkövettük azt a hibát, hogy ahelyett, hogy összefogtunk volna az IMF-el, ami szintén ezt mondta, 'kipateroltuk' őket” –vélekedett Róna Péter.

Jöhet az újabb csomag
Az Equilor korábbi cikke szerint az Európai Bizottság újabb, akár 200-250 milliárd forintos csomagot kérhet majd az Orbán-kormánytól, hogy a hiányszintet tartani tudják. Juhász Attila ezt valószínűnek is tartja - a költségvetési célokat illetően mindig vannak kockázatok, így természetesen jöhet újabb kiigazítás, ha szükség lesz rá, a kormány pedig tavaly is több kiigazító csomagot hajtott végre, hogy tartani, illetve csökkenteni tudja a hiánycélt. Róna Péter biztos az újabb csomagban, amennyiben ragaszkodunk a jó deficitszámhoz – mégis bízik abban, hogy a kormány visszautasítana egy ilyen brüsszeli kérdést, és a párbeszédet az EU-val a növekedés helyreállításának irányába tereli majd. A kabinetnek jeleznie kell, hogy csak olyan lépéseket tudnak elképzelni, amik nem csorbítják a növekedés esélyét - emelte ki Róna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során