Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Szeptember 07. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jön a regisztrációs illeték és a gépjárműadó Szlovákiában

Jön a regisztrációs illeték és a gépjárműadó Szlovákiában

Szlovákiában arra készülnek, hogy megemelik a regisztrációs illetéket, és a cégekhez hasonlóan magánszemélyeknek is minden évben gépkocsiadót kell fizetniük októbertől.

A szlovák kormány a költségvetés bevételeit akarja így növelni. Az intézkedésnek magyarországi kihatása is lehet – számolt be az M1 Híradója.

Tavasz óta folyamatosan ellenőrzik a külföldi rendszámú autókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. Azt keresik, hogy melyiknek van magyar tulajdonosa. Ebben az évben 135 esetben indult eljárás, kiszabtunk több mint 50 millió forint bírságot – mondta Suller Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője. Ennél persze jóval többen használják külföldi rendszámú autójukat. Becslések szerint számuk akár több tízezer is lehet.

A külföldi rendszámmal a közlekedési bírság mellett, főként a regisztrációs adó megfizetését kerülték ki azok a magyar autósok, akik például Szlovákiában helyezték forgalomba autójukat. Nagy értékű kocsiknál ez akár több millió forintos megtakarítás is lehet. Ennek a világnak hamarosan vége. Északi szomszédunknál ugyanis azt tervezik, hogy nemcsak regisztrációs illetéket, hanem évente gépjárműadót is kell fizetniük a szlovák autósoknak, amelynek mértéke a motor teljesítményétől függ.

A Híradónak nyilatkozó pozsonyi gazdasági elemző szerint a magyaroknak így már kevésbé fogja megérni a szlovák rendszám, de szlovák költségvetésnek sok pénzt hozhat ez az intézkedés. Ha ezt valóban végrehajtja a Fico-kormány, éves szinten 60-65 millió euró pluszbevételt hozhatna a kormánynak – mondta Sidó H. Zoltán gazdasági elemző.

A határ menti autókereskedésekben arra számítanak, hogy kevesebb autót vesznek majd tőlük a magyarok, de szervizelni továbbra is ide hozzák autóikat, mert az ott olcsóbb, mint Magyarországon. 'Talán annak köszönhetően, hogy nem vagyunk messze a magyar határtól, azért elég jelentős számban vannak, ez változó, persze márkáktól függően, de nagyjából úgy 20 százaléka az ügyfeleinknek magyar' – mondta Buzgó Gábor, a Dunaautó értékesítési vezetője.

Magyar állampolgár akkor használhat külföldi rendszámú autót, ha a munkáját külföldön végzi, a járművet 30 napnál rövidebb ideig használja Magyarországon vagy már megkezdte az autó honosítását. A tényállást minden esetben neki kell bizonyítania. Minderről a hirado.hu ad tájékoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik