Városlista
2020. február 28, péntek - Elemér

Hírek

2011. December 12. 13:08, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jönnek a dohányboltok: kevesebb árus, több munkahely?

Jönnek a dohányboltok: kevesebb árus, több munkahely?

A kiskorúak védelmében jelentősen visszanyesné a cigarettát árusító helyek számát egy fideszes tervezet 2013-tól.

A sajtóban megjelent hírek a döntés következtében elbocsátásokról, boltcsődökről szóltak. A 100 százalékban magyar tulajdonú Continental Dohányipari Zrt. képviselője a Gazdasági Rádiónak a javaslatról sokkal árnyaltabban nyilatkozott, mint az eddigi, egységesnek tűnő iparági megnyilvánulás volt a sajtóban.

Nem tartja megalapozottnak a dohányboltok létrehozása kapcsán a sajtóban megjelent félelmeket az egyik hazai dohánygyártó. A Gazdasági Rádiónak a cég képviselője, Reiniger Balázs elmondta: önmagában az a kormányzati szándék, hogy a fiatalkorúak védelme érdekében hatékonyabb eszközökhöz nyúljon az állam, a hazai tulajdonú dohánygyár számára elfogadható, feltéve, hogy egyébként a felnőtt fogyasztók választási szabadsága a dohányboltban – még ha kevesebb értékesítési helyen is, de – megmarad; esetleg tovább javul.

A részletek ismeretének hiánya ellenére sem tart a cég egyelőre attól, hogy önmagában a dohányboltok létrehozása a felnőttek fogyasztási szokásait döntően befolyásolná; ahol pedig valóban csökkenne a forgalom – a fiatalkorúak körében – azt minden gyártónak tudomásul kell vennie.

A Continental cégcsoport szerint megalapozatlan az a félelem is, miszerint a kormánypárti képviselők tervezett indítványa munkahelyeket veszélyeztetne. Álláspontjuk szerint az élelmiszerboltokban, éttermekben, benzinkutaknál senkit nem bocsátanának el önmagában azért, mert az egyik forgalmazott termékről – nevezetesen a cigarettáról – le kellene mondaniuk, hiszen ez a többi – a profitot döntően megtermelő – termék forgalmazását egyáltalán nem érintené. Márpedig, egyes felmérések szerint ezeknél a kereskedelmi egységeknél bonyolódik jelenleg a dohánytermékek értékesítésének csaknem 90 százaléka.

A kisebb boltok üzemeltetői, illetve családtagjaik pedig akár nyertesei is lehetnek a kormánypárti kezdeményezésnek – véli a cég a sajtóban megjelent információk alapján.

A dohánygyár meglátása szerint a dohányboltok esetleges létrehozása, és a feketegazdaság vélt előretörése között semmilyen összefüggés nem mutatható ki, hiszen a 2000-es évek közepén igen jelentős – 27 százalékos – mértékűre duzzadt a feketepiac részesedése a dohánykereskedelemből, pedig akkor is szabadon lehetett dohányterméket vásárolni. Ma is liberalizált a dohánytermékek kereskedelme (azaz a termékek értékesítési pontjaiban semmilyen változás nem történt), mégis megállapítható, hogy – elsősorban a vámhatóság munkatársainak hatékony munkája, illetve az ésszerű adózású, legális alternatívát jelentő fogyasztási (sodrott) dohány piaci jelenléte miatt – a feketepiac érezhetően visszaszorult (kb. 6 százalékos mértékre).

A cég bízik abban, hogy – amennyiben a javaslatot az Országgyűlés elfogadja – valójában jelentős számú új munkahely jöhet létre Magyarországon; és semmiképpen sem kell elbocsátásokkal számolni. A cigarettát fogyasztó felnőtt lakosság pedig szintén nyertese lehet az új típusú versenynek, amelyet már a dohányboltban folytatnak a dohánycégek a fogyasztókért - jobb feltételeket, nagyobb választékot kínálva nekik.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 27. 16:08, csütörtök | Belföld

Az idén 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számítanak az elemzők

A tavalyinál mérsékeltebb, ám uniós összehasonlításban így is erős, 3,5 százalékos gazdasági növekedés várható az idén Magyarországon a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Zrt. szerint.

2020. Február 27. 14:06, csütörtök | Belföld

Minden idők legnagyobb főnyereménye vár az ötöslottó játékosokra

Minden eddigi rekordot megdöntött, 5,252 milliárd forint az ötöslottó várható főnyereménye, amely szinte a teljes felnőtt lakosság kedvét meghozta a lottózáshoz – közölte a Szerencsejáték Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 27. 11:00, csütörtök | Belföld

Nem kell áruhiányra számítani a koronavírus miatt

Bár egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás

2020. Február 27. 09:57, csütörtök | Belföld

Újabb termékeknél talált problémák miatt bírságolt a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 31 kenhető sajtkészítményt vizsgált a legújabb Szupermenta terméktesztjén, minőségi és jelölési problémák miatt 20 esetben indítottak hatósági eljárást