Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. December 03. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jövőre létrejöhet a NATO új gyorsreagálású ereje

Jövőre létrejöhet a NATO új gyorsreagálású ereje

A jövő év elejére német-norvég-holland együttműködéssel csírájában, átmeneti formában létrejöhet, 2016-ra pedig további résztvevőkkel bővítve tartós jelleggel kialakulhat a NATO új gyorsreagálású ereje - közölte Jens Stoltenberg, az atlanti szövetség főtitkára hétfőn Brüsszelben.

A több ezer fős, néhány nap alatt a világ bármely pontján bevethető reagáló erő létrehozásáról a NATO szeptember elején Walesben tartott csúcstalálkozóján döntöttek, elsősorban az Ukrajnával szembeni agresszív orosz fellépés miatt.

Stoltenberg most - a tagországok külügyminisztereinek keddi brüsszeli tanácskozását beharangozó sajtótájékoztatóján - elmondta, hogy ennek az új erőnek a magvát Németország, Norvégia és Hollandia adja majd.

A külügyminiszterek kedden áttekintik a Walesben elfogadott készenléti akcióterv megvalósításának eddigi eredményeit. Ez az akcióterv azokat az intézkedéseket tartalmazza, amelyekkel a szövetség válaszolni akar az európai tagországaitól keletre, illetve délre tapasztalható különböző kihívásokra.

Ugyancsak fontos témája lesz a keddi tanácskozásnak, hogy az atlanti szövetség és Afganisztán viszonyában szakaszhatárhoz érkeznek: ez év végén befejezi tevékenységét a NATO vezette afganisztáni nemzetközi haderő, az ISAF, és létszámában nagyságrendekkel kisebb - valamivel több, mint tízezer fős - kiképző-támogató-tanácsadó jellegű misszió indul, Eltökélt támogatás (Resolute support) néven.

Hétfői sajtótájékoztatóján Stoltenberg a továbbra sem szűnő afganisztáni terrorcselekmények, fegyveres támadások ellenére is sikerként értékelte a NATO Afganisztán melletti elkötelezettségének eredményeit. 'Elértük, amit akartunk, nemzeteink nagyobb biztonságban vannak, Afganisztán megerősödött' - fogalmazott.

A főtitkár délután hivatalában fogadta a keddi NATO-külügyminiszteri tanácskozásra Brüsszelbe érkezett afgán csúcsvezetőket, Asraf Gáni államelnököt és Abdulla Abdullát, a kabuli végrehajtó hatalom irányítóját. A megbeszélés előtt újságíróknak tett nyilatkozatukban az afgán vezetők azt hangoztatták, hogy egyfelől az afgán biztonsági erők 'hajlandóak és képesek' szavatolni az ország biztonságát, másfelől minden jogi előfeltételt megteremtettek a január elsején induló, új nemzetközi afganisztáni küldetéshez.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban Stoltenberg a sajtóértekezleten arról számolt be, hogy továbbra is aggasztó méreteket ölt az ukrajnai orosz beavatkozás, és nem tartják be a minszki tűzszüneti megállapodást.

Újságírói kérdésre válaszolva, Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásának lehetőségét illetően a főtitkár megerősítette a NATO eddigi hivatalos álláspontját. Eszerint az atlanti szövetség tiszteletben tartotta, amikor Ukrajna néhány éve a tömbön kívüliség mellett döntött. A mostani vezetés viszont jelezte, hogy szándékában áll mégis kérni az ország felvételét. Ha ez megtörténik, a NATO az ország felkészültségét megvizsgálva el fogja bírálni a felvételi kérelmet. NATO-tagsági kérelem beadásával szemben egyetlen harmadik országnak sincs vétójoga - szögezte le Stoltenberg, utalva az orosz kifogásokra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).