Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. November 11. 14:35, csütörtök | Helyi

Jubilált az IITI - Háttér szervezet, befogadó intézet, szociális mentsvár

Jubilált az IITI - Háttér szervezet, befogadó intézet, szociális mentsvár

Tíz esztendővel ezelőtt jött létre az Ifjúsági Információs Tanácsadó Iroda, az IITI Dunaújvárosban. November 4-én idézték fel a mögöttük hagyott évtizedet az iroda alapítói, a hozzá kapcsolódó Dunaújváros Ifjúságáért Közala

A Gyermekév alkalmából, 2000-ben, az országban tizennegyedikként nyílt meg az iroda. Jogi-, pszichológiai-, pályaválasztási tanácsadás mellett a városi diákönkormányzat is itt lelt otthonra. Csakhamar kiderült, hogy ki kell lépni az intézmény falain kívül, segíteni kell a fiatalok szabadidő eltöltését. Többek között a drog-prevencióhoz így tették hozzá a magukét. A családi-, könnyűzenei programok mellé sportprogramokat szerveztek. Aki betér, ingyenesen használhatja az internetet, tallózhat az újságok között, a programkínálatok sokasága tárul eléje.

  • A korhangulat hozta létre a közalapítványt, – kezdte ünnepi köszöntőjét Szemenyei István kuratóriumi elnök, majd így folytatta: - mégpedig az a törekvés, hogy az önkormányzatok a nem, vagy részben kötelező feladatokat társadalmi munkába szervezzék ki. A civil szervezetek alulról építkeztek, a közalapítványt viszont felső döntés hozta létre. E kettő összeegyeztethetőségének eredménye az iroda működőképessége. A hosszú távú működés feltétele az önkormányzati finanszírozás, a civil önszerveződés mozgósította az ifjúságért elkötelezett személyeket. Dunaújváros elmúlt tíz évének ifjúságügye sikertörténetnek könyvelhető el. A siker több tényező együttes hatása, ilyen tényező például a politikamentesség, valamint az, hogy képesek voltunk a törekvéseinket a rendelkezésünkre álló forrásokhoz igazítani. A mozgásterünket különböző külső források bevonásával bővítettük. Szakmailag világos, megkérdőjelezhetetlen prioritásokat találtunk és követtünk. Segítettük a fiatalok önszerveződését. Számtalan program szolgálta az értékközvetítést, értékmegőrzést. A Fejér Megyei Diáknapok is bizonyság arra, hogy az érték ott van köztünk, csak meg kell találni, észre kell venni. Összességében elmondható, hogy az iroda egyszerre háttérszervezet, befogadó intézet és szociális mentsvár a fiatalok számára.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.