Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Március 28. 06:19, csütörtök | Helyi

Jubileumi technikus-találkozó

Jubileumi technikus-találkozó

A Kerpely Technikum jubileumi ünnepségéhez már a Facebook internetes közösségi oldalakon is lehet csatlakozni – adta hírül Szaksz Ferenc, a programot szervező emlékbizottság tagja.

Az előkészületek már tavaly megkezdődtek, s egyre nagyobb intenzitással szerveződik az augusztus 20-i eseményekhez csatolt Jubileumi technikus találkozó.

Az időpont is tisztázódott, augusztus 19-én, hétfőn délben térzenével várják a főiskolai parkba gyülekező egykori diákokat és meghívottakat, hogy a köszöntőbeszédeket követően az iskola alapító igazgatója, Avas Mihály bronzba öntött portréját felavassák a főépület aulájában. A tervek szerint 14.30-tól kezdődik a főiskola rendezvénycsarnokában az Emlékülés, a Kerpely Antal Kohó- és Gépipai Technikum alapításának 60. évfordulója tiszteletére. A délután további részében többek között városnézés szerepel a programban. A selmeci hagyományok szelleméhez hűen 19 órától Nosztalgia szakestéllyel engednek teret a jókedvnek az intézmény valamikori diákjai a Campus Étteremben.

A technikum 19 éves működése alatt - 1953-tól 1972-ig – nappali, esti és levelező tagozaton összesen 1514 kohász-, öntő és gépésztechnikus végzett. Ezek a fiatalok az ország minden részében technikusként, vagy továbbtanulva, mérnökként öregbítették az iskola és Dunaújváros jó hírét. A találkozó megszervezésére Emlékbizottságot hoztak létre, melynek elnöke Andrási Miklós, titkára Nyíri Miklós. Tagjai: Szabó Gyuláné, született Sánta Anikó, dr. Hanák János, dr. Farkas Péter, Szaksz Ferenc, Budai János. Az esemény fővédnökeinek a

Dunaújvárosi Főiskola rektorát, valamint Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármesterét kérték fel. A főiskola alapítványa, a Dunaújváros Felsőoktatásáért Alapítvány bankszámlájára gyűjtik a támogatásokat. A rendezvény ideje alatt az intézmény területét és eszközeit használhatják. A jeles alkalomra DVD készül, az adathordozóra kerülnek fel a technikumi élet történései, főbb eseményei. Akik részt vesznek az augusztus 19-i ünnepségen, az élményeken túl emléklappal térnek haza.

- Bővebb felvilágosításért Nyíri Miklóshoz lehet fordulni. Elérhetőségei a 06/30/2974199-es mobiltelefonszám, illetve a nyiri.miklos7@chello.hu e-mail cím. A Facebook-on a „Technikusok Dunaújváros” oldalon szerveződünk – mondta Szaksz Ferenc, az oldal létrehozója, aki 1963 és 1967 között maga is a Kerpely Antal Kohóipari Technikum Kohász tagozatán tanult.

*

Diósgyőrből is hoztak osztályokat
1953. szeptember 3-án a Kohó- és Gépipari Minisztérium által alapított iskolában hét nappali és öt esti tagozatos osztállyal megindul az oktatás. Az új iskolában az első iskolaév kezdetén az épületben még folyik az építkezés. Az ajtók és az ablakok még hiányosak, s az épületet még tavasszal is állványozás veszi körül. A fiú diákotthon egyelőre a tanépület II. emeletén, a leányrészleg pedig a közeli bérház III. emeletén nyer elhelyezést. Az épületben működik a konyha és az étterem is. Már az indulásnál súlyos problémaként jelentkezik a tanműhely hiánya.
A 24. sz. Kohászati Technikum első igazgatója, Avas Mihály kohómérnök, igazgatóhelyettes Póda Béla tanár, aki egyúttal az esti tagozat vezetője. A három első osztályt Sztálinvárosból iskolázzák be, egy második, egy harmadik és két negyedik osztályt Diósgyőrből hoznak át. – részlet a dunaújvárosi 24. sz. Kerpely Antal Kohó- és Gépipari Technikum Történeti Évkönyvéből (1951/52-1971/72), Dunaújváros, 1972 – Összeállította és az iskolatörténetet írta: Gábor Iván

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.