Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Szeptember 14. 15:24, péntek | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti

Jutalmazná a szomszédok feljelentését a román adóhatóság

Jutalmazná a szomszédok feljelentését a román adóhatóság

Külföldi minták alapján a román adóhatóság is jutalmazná azokat, akik segítenek leleplezni az adócsalókat.

Külföldi minták alapján a román adóhatóság is jutalmazná azokat, akik segítenek leleplezni az adócsalókat - jelentette be Liviu Voinea, a román pénzügyminisztérium államtitkára, hozzátéve: hamarosan Svédországba látogat, hogy a helyszínen tájékozódjon az ottani "feljelentő törvény" működéséről.

"Svédországban levélben értesítik az embereket arról, ha szomszédaik jóval kevesebb adót fizetnek mint ők. Az adóhatóság arra alapoz, hogy a szomszédok jól ismerik egymás anyagi helyzetét, és akik segítenek leleplezni az adócsalókat, azok kedvezményt kapnak. Ezt szeretnénk Romániában is bevezetni" - idézték Voineát pénteken román hírforrások.
Az államtitkár a svéd áfabefizetési, és ingatlan-adóztatási modellt is szeretné tanulmányozni, és Romániában meghonosítani. Rámutatott, azEgyesült Államokban a leleplezett csalás mértékével arányosan jutalmazzák az adócsalók feljelentőit, akik a segítségükkel behajtott adó harminc százalékára rugó összeget is kaphatnak. A módszert állítólag nemcsak magánszemélyek, hanem cégek esetében is sikeresen alkalmazza az Internal Revenue Service: egy svájci bank amerikai részlegének vezetője több mint 100 millió dolláros jutalmat kapott, amikor leleplezte, hogyan segített a pénzintézet tehetős ügyfeleinek "elbújtatni" bevételeiket az adóhatóság elől.
"Reformokra van szükség az ingatlanadó terén. Nálunk az ingatlanadóból a GDP 0,7 százaléka folyik be az államkasszába, míg Lengyelországban 1,1 százalék, az európai átlag pedig valahol 3 százalék felett van" - érvelt Voinea.
Hozzátette, nem tartja normálisnak, hogy Romániában csak a házak és telkek után kell ingatlanadót fizetni, de a medencék után például nem. Az ingatlanadó reformja során minél több kivételt szeretnének felszámolni.
A román pénzügyminisztérium tervei szerint például csak átmeneti jelleggel lehet majd kedvezményesen adózni az örökölt lakások után. Romániában emelt ingatlanadóval terhelik azokat, akiknek egynél több lakásuk van, ez alól viszont kivételt képeznek az örökölt lakások tulajdonosai.
"A második lakásnál 65 százalékkal magasabb az ingatlanadó, mint az elsőnél. Ha örökségről van szó, akkor azt ugye nem a saját elhatározásodból szerezted, nem azért lettél tulajdonos, mert volt rá pénzed és befektettél. Ilyen értelemben jogos, hogy ne kelljen többletadót fizetned rá. De ez kedvezmény szerintem nem tarthat tovább fél évnél, vagy egy évnél: el kell döntened, hogy eladod, vagy megtartod, de akkor neked is többletadót kell fizetned rá, mint mindenki másnak, akinek két lakása van" - magyarázta Liviu Voinea.

Címkék: Románia-adó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt