Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Szeptember 25. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Kalocsa nem bírta a szárazságot

Kalocsa nem bírta a szárazságot

Az átlagosnál kevesebb fűszerpaprikára számítanak Kalocsa környékén a nyár végi szárazság miatt.

A nehézségek ellenére a szakemberek ugyanakkor jó minőségű termésre számítanak. Magyarország évek óta behozatalra szorul őrölt paprikából, a hiányzó mennyiséget a távol-keleti országokból kell importálni.

Kalocsa környékén a fűszerpaprika ültetvényeken csak a nagyobb területen gazdálkodók tudtak öntözni. Ezeken a földeken nincs gond a terméssel, de a kisebb termelőknél a csapadék hiánya jelentős termelés kiesést okozott. A meleg miatt viszont az érés az átlaghoz képest két héttel előrébb tart.

Nemcsak a csapadék hiánya, de különböző betegségek is gondot okoztak Kalocsán, ami érzékenyebb fajták esetében akár 50-60 százalékos hozamcsökkenést is okozhatott. Szaknyelvi kifejezéssel élve elaprósodott a termés, a paprikák kicsik maradtak.

A minőségre idén nem lehet panasz, az első mérések szerint mind a festék, mind a szárazanyag tartalom megfelelő A Magyarországon termelt fűszerpaprika mintegy 40 százalékát őrlik meg, a többit egyéb formában dolgozzák fel, elsősorban különböző ételízesítőket készítenek belőle. Őrölt paprikából évek óta behozatalra szorulunk, a hiányzó mennyiséget távol-keleti országokból szerezzük be. (lm)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.