Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. December 24. 12:34, hétfő | Helyi

Karácsonyi készülődés Angliában…

Karácsonyi készülődés Angliában…

Angliában ahogy az már a legtöbb fogyasztói társadalomban már októbertől elkezdődik a karácsonyi készülődés. A már nálunk is egyre jobban teret hódító Halloween-t, ami október utolsó napja 31-e felváltja a karácsonyi hangulat

A bejárati ajtókat és ablakokat feldíszítik fenyőágakkal, dióval, mogyoróval, gyertyákkal és a legkülönfélébb színes égőkkel.

November elejére már minden ház bejárata, előkertje és az áruházak kirakata megkapja a megfelelő díszítést, az utcák fénybe borulnak, és november végén megjelennek a Mikulások az utcákon. Bár ennek ellenére az angolok mégsem ünneplik a december 6-át, Szent Miklós napját, tehát aki ilyenkor a szigetországban telel senki ne várja, hogy a jól kifényesített csizmáját a nagy szakállú Télapó tele tömi édességgel és apró ajándékokkal.

Minden évben Norvégia népe egy hatalmas karácsonyfát ajándékoz a britteknek amivel a hálájukat fejezik ki a II. Világháborús segítségükért, amit a London híres terén állítanak fel, a Trafalgar Square-en december első csütörtökén.
Az utcák, terek fényárban úsznak tehát, és akik ilyen tájt Londonban vannak mindenképpen nézzék meg a Harrods áruházat, ami már szinte turistalátványosságnak számít, hiszen a ház ormozata több mint ezer világító gömbbel van kidekorálva.

Ugyancsak hagyománynak számít, hogy a téli szünet előtt a gyerekek egy utcai koncertet adnak, ezt hívják Christmas Carol-nak amit a hideg és esetleg esős idő ellenére is az utcán adnak elő. Amikor kint éltem én is voltam ilyenen és hihetetlen milyen jó kis hangulatot teremtettek a gyerekek ezzel a koncerttel, még a csontomig hatoló hideg ellenére is. A koncert végén pedig forró teát osztottak ki.
Hiába állítják fel december első hétvégéjén a karácsonyfát, mégis megmarad a hangulat és az ünnepvárás izgalma. Szóval amint felállították a fát, elkezdik gyűjtögetni a fa alatt az ajándékokat, és mire eljön a karácsony az ajándékozás napja akkor már minden, becsomagolva rendezetten ott van a fa alatt, és véleményem szerint sokkal nyugodtabban töltik el az ünnepeket, mint mi magyarok, hiszen mi mindent egy nap alatt bonyolítunk le.
Az első karácsonyom,amit Walesben töltöttem ,nagyon jól telt. Emlékszem, a családnál szokás volt minden rokont és barátot meglátogatni még december 25-e előtt.

December 24. náluk még munkanapnak számít, persze rövidebb munkaidővel és általában ezen a napon tartják a munkahelyi karácsonyi partikat is.

December 25. Christmas Day, karácsony napja a britteknél, amikor is eljön Father Christmas, Karácsonyapó, vagy ahogy mi nevezzük a Télapó. Angliában a Télapó általában a kandallón keresztül érkezik a nappaliba ahol is megtölti a karácsonyi zoknikat, amit kifüggesztenek a szobába. És még mielőtt a Télapó elmenne, megeszi, amit a gyerekek kiraknak neki egy kis tejet és kekszet. A családoknál reggel ébredés után van az ajándékozás.
Sok család ezután nem otthon fogyasztja el az elhíresült karácsonyi menüt, hanem elmennek otthonról szállodákba, éttermekbe vagy pubokba. Az étkezés közben pedig az angoloknak van még egy szerintem aranyos és érdekes tradíciója, még pedig a Christmas Crackers. Ami tulajdonképpen úgy néz ki a csomagolását tekintve , mint egy szaloncukor, amit két felé kell húzni, két embernek, aztán az robban egyet és a belsejében egy papírkorona egy vicces szójáték és valami apró ajándék van. Azonban ezt nem csak a gyerekek élvezik , hanem a felnőttek is.
December 26, az úgynevezett Boxing Day karácsony másnapja, már évek óta kezdetét veszi a vásárlási láz, hiszen ilyenkor nyitnak a boltok és hatalmas akcióval várják azokat akik még nem költöttek eleget. Hiszen aki már volt Londonban az tudja, hogy ebben az országban sosem lehet eleget vásárolni.

Szőllősi Bernadett

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.