Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 27. 14:50, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Karácsonyra felszámolást hozott a Jézuska

Karácsonyra felszámolást hozott a Jézuska

Karácsonykor mindenki a csodát várja, és a magyar gazdaság talán nem is tudja, mekkora szüksége lenne a csodára.

A cégvilág szenvedéseinek szimbólumaként is felfogható, hogy karácsonykor – egészen pontosan december 23-án – átlépte a húszezres határt az idén indított felszámolások száma – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból.

Katasztrofális helyzetben van a KKV-szektor. Idén karácsonyig 20 078 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ez pedig csaknem 16 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest. „Jól jellemzi a helyzetet, hogy 2008-ban egész évben regisztráltunk 11 000 fizetésképtelenségi eljárást; a jelenlegi adat pedig annak csaknem a duplája, holott már akkor is válsághangulat uralkodott a cégvilágban” – véli az Opten szakértője.

Részben súlyosbítja a helyzetet, hogy idén már csaknem 23 000 vállalkozás végelszámolása indult meg, ez pedig mintegy 70 százalékos növekedés a megelőző év egészéhez képest. A problémát alapvetően nem a végelszámolások magas száma okozza, hiszen ez akár a cégvilág tisztulását is jelenthetné. A gond sokkal inkább az, hogy jelentősen növekszik azon cégek aránya, amelyek végelszámolásból felszámolásba fordulnak, illetve hogy a cégbíróságok által elrendelt kényszer-végelszámolások száma is nagymértékben emelkedett. „Ma már nem mondható el, hogy a végelszámolás alá kerülő cégek döntő többsége a tulajdonosok józan ítélőképessége és gazdasági szempontok alapján egyszerűen befejezi működését. Sokkal inkább az adósságukat csendben hátrahagyó vagy az évek óta nem működtetett cégek jutnak erre a sorsa” – értékel Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Mindent egybevetve, a romló tendencia nem lassult 2011-ben: egyre több a leépítést bejelentő nagy cég, csökken a beszállítók megrendelésállománya, a belső kereslet visszaesett, így lényegében csak az exportra termelő vállalkozások várhatják stabil lábakon állva 2012-t, nekik ugyanis a forint gyengülése kedvező versenyhelyzetet teremtett a külpiacokon. Marad hát a csoda, amiben a KKV-szektor bízhat, és persze az öngondoskodás, mert anélkül a csoda sem segít.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.