Városlista
2020. október 22, csütörtök - Előd

Hírek

2012. Augusztus 13. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Káros lehet az agyra a császármetszés?

Káros lehet az agyra a császármetszés?

A császármetszéssel való születés tartós hatással lehet az agyra - mutattak rá a kutatók egereken végzett vizsgálatuk során. Ennek oka pedig az UCP2 jelű fehérjében keresendő, amely a rövid- és hosszú távú memóriáért felelős - számol be a Fox News.

A vizsgálat során megállapították, hogy a hagyományos módon született egereknél az UCP2 jelű fehérje termelődése megfelelő volt, így a rövid- és hosszú távú memória kifejlődése is. Ezzel szemben a császármetszéssel született társaiknál az említett fehérje termelődése jelentősen csökkent.

Azoknál az egereknél, akik nem természetes úton születtek, ezáltal kevesebb idegsejt fejlődött ki az agyukban, és a labirintus-teszteken rosszabb eredményt értek el, mint társaik.

Az eredmények is alátámasztják, hogy mennyire fontosak ezek a fehérjék az agy és a viselkedés kifejlődése szempontjából. Ahhoz azonban még további vizsgálatokra van szükség, hogy a megállapítások emberre is érvényesek legyenek. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az egerek és az ember agyi fejlődése másképpen működhet.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 16:09, szerda | Életmód

Az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás mérséklésére

Kormányzati célkitűzés, hogy növeljük Magyarország fával borított területét, mert az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás negatív következményeivel szemben

2020. Október 18. 16:01, vasárnap | Életmód

Az éghajlat megváltozása okozhatta a korai emberfajok vesztét

Az éghajlat megváltozása valószínűleg kulcsszerepet játszott a korai emberfajok kihalásában

2020. Október 16. 18:02, péntek | Életmód

A Covid-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik

A Covid-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik egy friss brit kutatás szerint.

2020. Október 15. 14:01, csütörtök | Életmód

A kutyák személyisége nem egyenletesen változik az életük folyamán

Ahogy az emberek esetében, úgy a kutyáknál is változik a személyiség a korral, de ezek a változások nem egyenletesen, hanem szakaszosan történnek