Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. November 21. 23:54, szerda | Helyi
Forrás: Dab.Docler: Boda Bence-Mudra László

Kerekes székkel a jégen

Kerekes székkel a jégen

Mozgáskorlátozottakat látott vendégül a Dab.Docler csapata november 21-én, szerdán. „A jég nem akadály” elnevezésű rendezvény remek hangulatban telt el, s mindkét fél biztosította a másikat, hogy nem most találkoztak utoljára…

A Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Ifjúsági Egyesület tagjai, s a Jószolgálati Otthon gondozottjai és gondozói délelőtt tizenegykor érkeztek a dunaújvárosi jégcsarnokhoz. Előbb Stephan Lundh narrációjával körítve néztek meg a vendégek egy kisfilmet a sledge hockey sportról. (Nyersen fordítva „szánkóhoki”: a jégkorong e válfaját speciálisan a fizikálisan korlátozott személyek számára fejlesztették ki. A sportot 1960-ban, Svédországban találták ki, s mára az egyik legkedveltebb száma lett a Paralimpiáknak.)

Ezután néhány lépcsőt leküzdve a csapat öltözőjébe is betekinthettek a látogatók, sőt, Fabian Lundh még azt is megmutatta, mennyi időbe telik, míg egy játékos teljes menetfelszerelésbe öltözik. A már itt is jó hangulat ezt követően csapott a tetőfokára, amikor a rolba bejárójánál jégre léptek a kerekesszékkel és a nélkül érkezők. Nem sokára csatlakozott hozzájuk az Acélbikák részéről Galanisz Nikandrosz, Pavuk Attila, Szappanos Dávid, Nagy Richárd, Peter Sevela, Victor Lindgren, Fabian Lundh, Kiss Dániel és Szilassy Zoltán. A vendégek botokat kaptak, kipróbálhatták, milyen is egy korongot terelgetni, aztán szépen lassan annyira megbarátkoztak a környezettel, hogy a Bikák segítségével körbe is mentek a pályán – finoman szólva sem lassan. Eközben Sevela természetes közegében várta a kapura lövőket, s bár a MOL Liga legjobb kapusáról van szó, egyszer-kétszer azért túljártak a szlovák hálóőr eszén a szemfüles próbálkozók.

Stephan Lundh teljes mellszélességgel támogatta a program létrejöttét. Személyes kötődése is van: kislánya is mozgáskorlátozott.

- Hihetetlenül boldog vagyok, hogy létrejött ez az esemény, úgy érzem, mindkét fél csak profitálhat egymásból. Nagyon örülnék, ha ez valamilyen hagyománynak az első mérföldköve lenne, hiszen Svédországban hihetetlen nagy hangsúlyt kap sok évtizede a mozgássérültek támogatása. Nagyon furcsa tehát számomra, hogy nem, vagy csak alig sportolnak az itteni mozgásukban korlátozottak. Pedig véleményem szerint is az egyik legfontosabb és legjobb gyógyír ezeknek az embereknek az, ha társaságban lehetnek, jól érezhetik magukat és mozoghatnak. Erre pedig a legjobb, ha sportolnak. Nézzen rájuk bárki például, amikor egy korongot elütnek, vagy körbeviszik őket a játékosok, s kristálytisztán látni fogja, hogy valójában mennyit is jelent ez számukra. Ezt a helyzetet nagyon nehéz elfogadni és feldolgozni, s ha sikerül csak pár órányi boldogságot vinni az életükbe, már az rengeteget számít. Az én lányom is sok barátot szerzett például az asztaliteniszezéssel.

Sokan azt gondolják, hogy túl sok munkával jár ezeket a srácokat elvinni mozogni, pedig szerintem ez korántsem igaz. Nézzük csak a mai példát, néhány bukkanó és lépcső kivételével semmilyen akadályt nem kellett elhárítani, s mindkét fél remekül érezte magát. S a nap végén a mosoly az, ami igazán számít, abból pedig sokat gyűjtöttek a mai látogatóink...

Farkas Zsolt, a Mozgássérültek Együtt Egymásért Ifjúsági Egyesületének elnöke - aki szintén kerekesszékkel közlekedik - is résztvett a rendhagyó jégkorongozásban.

- Nem tudom pontosan szavakba önteni azt az élményt, amit ebben az egy órában kaptunk a Dab.Docler csapatától. Igazából úgy jöttem ide, hogy nem pontosan tudtam, mit és hogyan fogunk tudni csinálni a jégen, de tényleg nagyszerű volt. A körbekorcsolyázás, a koronggal való játék - mind mind különleges színt vitt a mi napunkba. Mondhatom, hogy sokáig fogunk még beszélni és emlékezni az itt eltöltött időre, s hatalmas energiát adott nekünk ez a program.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a vendégeink nem csak kaptak, de sokat adtak is. A mieink arcán is látszott: örömmel teszik, amit tesznek. S, hogy még pozitívabb színezetet kapjon a nap a jövőről is szó esett: pénteken, a Miskolc elleni mérkőzésre jó néhányan visszatérnek a szerdai vendégek közül, sőt, valószínűleg rendszeresíteni fogjuk ezeket a kis találkozókat, hogy minél többen próbálhassák ki a jégen suhanást.

Azt mondják az az igazi öröm, amelyik őszinte. Kérjük szépen, az egészen tisztán látszott az arcokon, hogy itt igazi örömöt tapasztaltak meg a résztvevők! Folytatás, hamarosan!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.