Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 30. 14:21, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Két hónapja tart, de már kilenc tonna olaj gyűlt össze

Két hónapja tart, de már kilenc tonna olaj gyűlt össze

Már több mint hétezer család adta le használt sütőolaját a benzinkutak gyűjtőpontjain a pár hónapja meghirdetett gyűjtés óta.

A legnagyobb hazai olajvállalat a veszélyes hulladéknak minősülő zsiradékból biodiesel olajat állít elő. Ősztől újabb 50 kúton helyeznek el gyűjtőtartályokat.

 

Egy óbudai benzinkútra naponta hoznak be használt étolajat a környéken élők. A leadott zsiradékot műanyag tárolótartályokban gyűjtik össze. Az olajgyűjtési akció még csak két hónapja tart, de már kilenc tonna gyűlt össze országszerte.

„Több mint hétezer család úgy gondolja, hogy most már nemcsak a hulladékot, hanem az étolajat, használt sütőolajat is szelektíven gyűjti” – közölte Pánczél Andrea, a Mol Nyrt. kommunikációs igazgatója. Mint mondta: „olyan nagy az érdeklődés, hogy most úgy döntöttünk, hogy ősztől újabb 50 benzinkutat léptetünk be ebbe a rendszerbe, azaz mostantól kezdve 150 Mol-kúton lehet leadni a használt sütőolajat”.

A leadott olajat a szakemberek a komáromi biodiesel üzembe szállítják, ahol a gázolaj egyik bio alkotóelemét állítják elő belőle.

Székely Gábor, a Rossi Biofuel Zrt. termelésirányítója elmondta: „a beérkező sütőolaj először átesik egy minőség-ellenőrző vizsgálaton, ahol a víztartalmát, illetve a szabadzsírsav-tartalmát ellenőrizzük. Valamint végrehajtunk egy kézi-átészterező vizsgálatot, amivel ellenőrizni tudjuk, hogy ténylegesen használt sütőolajról van-e szó, és triglicerint tartalmaz-e a behozott anyag, tehát biodiesel készíthető belőle”.

A sütőolajból fél nap alatt készül el a biodiesel olaj, a készterméket a százhalombattai finomítóban keverik hozzá a kereskedelemben kapható gázolajhoz.

Jelenleg öt százaléknyi biokomponenssel gyártja a hazai olajtársaság a gázolajat, de 2020-ig ezt az arányt duplájára kell emelniük a hatályos uniós irányelv szerint. (pr)

hírTV

Címkék: olaj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni