Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2011. Január 19. 17:10, szerda | Helyi
Forrás: többektől, képek egy része Kovács Sándor

Kilakoltatás - friss képekkel

Kilakoltatás - friss képekkel

Január 18-ra virradó éjjel félelmetes hangra, az eddigieknél jelentősebb talajmozgásra ébredtek Kulcson a Hullám utcában, illetve annak közelében az ottani házakban lakók. Házfalak repedtek meg, az úttest felpúposodott, a kulcsi Duna-part

A kulcsi televízióban Kiss Csaba polgármester már néhány napja elmondta, hogy nagy a baj, de – sajnos – újabb fordulat következett be a január 18-ra virradó éjjel. Félelmetes hangra, az eddigieknél jelentősebb talajmozgásra ébredtek Kulcson a Hullám utcában, illetve annak közelében az ottani házakban lakók. Éjnek idején kezdték menteni a menthetőt. Az első információk szerint néhány lakott házon és több más ingatlanon repedések keletkeztek, az úttest felpúposodott.

Kedden délelőtt meglehetősen sok gépkocsi parkolt a községháza közelében, ugyanakkor sem a polgármester, sem a polgári védelem parancsnoka, sem a dunaújvárosi tűzoltóparancsnok nem volt elérhető. Mindannyian Kulcson tartózkodtak.

Kiss Csaba, Kulcs polgármestere – elfoglaltsága miatt igen rövid tájékoztatással szolgált kora délután. Eszerint a Hullám és a Deák Ferenc utca egy része (az említett utcák Kulcs délkelezi részén a follópart közelében vannak) megindult a Duna felé. A kérdéses övezet részben üdülő-, részben lakóterületként használt területen 53 házat érintett a partmozgás, az épületek többé-kevésbé megrongálódtak, 3 – 4 ház össze is dőlt. Az utcák egyes szakaszai a keletkezett nagy szintkülönbség miatt közlekedésre alkalmatlanok. Hivatkozott Kis Csaba Kulcs honlapjára, ahol az alábbi, 2011. január 18. keltezésű hivatalos közlemény olvasható:

.

Kulcs Község területén 2011. január 17-én éjjel 23.00 órakor földcsuszamlás és partfalomlás következett be. A katasztrófa mintegy 92 db ingatlant érint, közvetlenül 52 db-ot, a Deák Ferenc utca északi részétől a Hullám utcai kereszteződésig, közvetlenül a Duna partig mintegy 160 m x 350 m nagyságú területen.

A katasztrófa során már az éjjel megkezdődtek a munkálatok, Kiss Csaba polgármester irányításával megkezdődött a lakók kiköltöztetése, a víz, áram és gáz vezetékek is elzárásra kerültek. Az Önkormányzat szükség esetén a saját tulajdonában lévő ideiglenes szálláshelyeket biztosít az arra alkalmas épületeiben. A nem helyben lakó ingatlantulajdonosokat a rendelkezésére álló nyilvántartási adatok alapján haladéktalanul értesíti az eseményről a Polgármesteri Hivatal.

A Helyi Védelmi Bizottság ülése után döntés született arról, hogy a mai napon 12 óráig rendőri, illetve tűzoltósági kíséret mellett az ott lakók a szükséges értékeiket kihozhatják, de 12 órától a teljes terület lezárásra kerül, melynek biztosításáról a rendőrség gondoskodik.

Statikai felmérésre van szükség ahhoz, hogy megállapítható legyen a szükséges veszély mértéke. A statikai felmérés folyamatban van, ezért addig, ameddig a statikai vélemény el nem készül, addig a területre senki nem léphet be. Amint a statikus engedélyt ad, a lakosok az ingatlanaikból értékeiket elszállíthatják.

Tájékoztatást a katasztrófáról, a folyamatban lévő intézkedésről és a tudnivalókról Kiss Csaba polgármester ( 06 30 9942 – 060 ), távollétében Árva Helga jegyző ( 70639 – 0139 ) ad felvilágosítást.


Kiss Csaba polgármester este azt a tájékoztatást adta még, hogy a statikai felmérés másnap (január 19-én) megkezdődik, valamint azt, hogy a terület állandó lakosai reggel rendőri felügyelettel bemehetnek a területre, otthonukból értékek, fontos holmik elhozatala céljából. A terület csatornázottságára vonatkozó kérdésünkre pedig azt az egyértelmű és sajnálatos választ adta, hogy Kulcson, így a kérdéses területen sincs csatornahálózat, miközben az ivóvízellátás biztosított. A partcsúszással érintett területen a közműveket elzáratták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.