Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Január 14. 11:27, hétfő | Helyi

Kinek kell eltakarítani a havat?

Kinek kell eltakarítani a havat?

A hideg időben hulló eső, vagy hó, rövid idő alatt ráfagy az ingatlanok előtti járdákra, ami balesetveszélyt jelent a közlekedők számára.

Ezért fontos, hogy a járdák síkosság mentesítése, az időjárás függvényében akár naponta több alkalommal is megtörténjen. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek, az idős emberek és a mozgásukban bármilyen okból korlátozott személyek.
Dunaújvárosban a 4/2012. (I.20.) önkormányzati rendelet szabályozása az irányadó az ingatlanok és közterületek tisztán tartásával kapcsolatban.

Dunaújváros Önkormányzata, a kezelésében álló utakat, kerékpárutakat és azokat a járdaszakaszokat tartja tisztán, melyekre senki másnak sincsen takarítási kötelezettsége.

A közutak takarítása prioritási sorrendben történik, mely alapján elsődlegesen a lejtős útszakaszok, buszútvonalak, főútvonalak takarítása, és ezután kerül sor a mellékútvonalakra és a parkolókra.
A szabályozás értelmében, és a korábbi évek gyakorlata alapján, az ingatlanok, épületek előtti járdaszakaszok tisztán tartása, síkosság mentesítése, az ingatlanok tulajdonosának, tartós használójának, haszonélvezőjének, kezelőjének a kötelezettsége.

A többlakásos, többszintes lakóépületekben szintén az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője köteles gondoskodni a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló (nem csepegő járda) járdák hó és síkosság-mentesítéséről. Két szomszédos terület, épület közötti közforgalmú járdaszakasz esetében tisztán tartási kötelezettség a szomszédos tulajdonosok között 50-50%-os arányban oszlik meg.
A szolgáltató és termelő tevékenységet végző egységek előtti járdaszakaszt - a nyitva tartás ideje alatt - a használó, eltérő megállapodás esetén a tulajdonos köteles tisztán tartani.
A kötelezettség a járda teljes szélességében áll fent, amennyiben az nem éri el a 3 métert. Az ennél szélesebb járdaszakaszok esetén a kötelezettség „csak” a 3 méteres szakaszra vonatkozik.
A letakarított havat úgy szabad elhelyezni, hogy:
- a közlekedést ne akadályozza,
- a folyókát, víznyelőt, vízelvezető árkot szabadon hagyja, illetve
- a közszolgálati felszerelési tárgyak, vagy egyéb közérdekű létesítmények (pl. tűzcsap, szeméttároló használatát ne akadályozzák.

Az emeletes házak közös képviselői, illetve az intézményvezetők az alábbi elérhetőségeken tájékozódhatnak arról, hogy pontosan mely járdaszakaszok hó- és síkosság-mentesítésről kell gondoskodniuk:
A DVG Zrt. ügyfélszolgálatán a délelőtti órákban, és a Polgármesteri Hivatal (Dunaújváros, Városháza tér 1.) Városüzemeltetési és Főépítészi Igazgatóság Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztályának 311-es irodáján 2012. november 15. és 2013. március 15. között hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra, míg pénteken 8 és 12 óra között, illetve szerdánként egészen 18 óráig várják az érdeklődőket, ahol konkrét épületekre lebontva adják meg a szükséges tájékoztatást. Illetve Dunaújváros hivatalos weboldalán, egy külön erre a célra megszerkesztett speciális jelölésű térkép ad tájékoztatást (keresse a Városüzemeltetés oldalát).

Felhívjuk a figyelmet, hogy 2010. szeptember 1-től úttest kivételével, tilos sóval (NaCl) síkosság-mentesíteni. Ma már könnyen beszerezhetők azok a környezetbarát termékek, melyek legalább ilyen hatékonysággal csúszás-mentesítenek. Dunaújvárosban, a DVG Zrt.-nél (Kenyérgyári út 1., Tel.: 25/551-401, 25/551-402; Fax.:25/551-409) rendelhető megbízható hó- és síkosság-mentesítési szolgáltatás.
Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a buszvárókhoz kihelyezett sótároló edények kizárólag a buszvárók hó- és síkosság mentesítését szolgálják, kérjük, azokat más célra ne használják!
Kérjük Önöket, segítsék az utak járhatóságának fenntarthatóságát, ezáltal

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának munkáját!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.