Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Június 06. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kipukkadhat a Bubi?

Kipukkadhat a Bubi?

Tovább csúszhat a fővárosi Bubi átadása, mivel a bérbiciklis rendszer a június eleji belső teszten 50-80 százalékos működési arányt produkált - értesült az Index. A portál úgy tudja, a BKK szükség esetén fel is mondhatja a beszállító T-Systemsszel és a Csepel kerékpárgyárral kötött szerződését – ha ez megtörténik, a T-Systemsnek 180 millió forint közeli kötbért kell fizetnie majd a késésért.

Kedden este reagált a BKK a Bubi csúszásáról szóló hírekre – közleményükben elismerték, a rendszer még nincs átadható állapotban így a T-Systems jelentős kötbért fizet. Bíznak abban, hogy július 16-ig sikerül orvosolni a problémákat, ekkor ugyanis a kötbérplafon miatt már tényleg csak a szerződésbontás lesz az egyetlen lehetőségük. A BKK álláspontja az, hogy a Bubi rendszer mindenképpen feláll, és a rendszer tesztelése során tapasztalt hibák kiküszöbölhetőek.

A Budapesti Közlekedési Központ mintegy 100 kollégával folyamatosan, megállás nélkül teszteli a rendszert és mindennap részletes jegyzőkönyvet vesz fel. A BKK megerősítette azt is, hogy a rendszer számos kisebb szoftveres problémával, megbízhatósági és működési zavarral küzd - ezek az Index szerint nem is annyira kis gondok, hiszen a június eleji belső teszten a rendszer 50-80 százalékos hatékonysággal működött. A mobilos és a Bubi-kártyás kölcsönzés 82 és 72 százalékban sikerült, míg a parkolás mobillal az esetek 63 százalékában, kártyával pedig 54 százalékban volt megoldható.

Ezért arendszer átadása júliusra csúszik, ha pedig addigra sem működik, a BKK –a főváros korábbi Alstom-döntéséhez hasonlóan –felmondhatja aszerződést. Addig is a BKK kötbérezi a T-Systemst: a kötbérigény már 104 millió forintra rúg, és minden nappal 1,798 millió forinttal emelkedik - így a július 16- határidőre megközelítheti a 180 milliót is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során