Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Október 05. 11:53, kedd | Helyi

Kitüntetések kerestetnek

Kitüntetések kerestetnek

Asztalos Andrásné szerkesztésében készül az a kötet, amely a hatvanéves Dunaújváros numizmatikai emlékeit tartalmazza. Már meghaladta a másfél százat a feldolgozott anyag, de most ért el a legizgalmasabb részhez, amikor még előkerülnek

Éppen azért, hogy minél teljesebb legyen az utókorra átörökített gyűjtemény, a szerkesztőnő, aki egyben a Berán Lajos Éremgyűjtőkör alapítója, várja a további darabokat. A kötetben megjelenő érmék tervezésében a városban élő képzőművészek keze nyomát láthatjuk. A kéziratot lapozgatva E. Tóth Ila, Cyranszki Mária, Palotás József, Friedrich Ferenc, Rohonczi István valamint Tábori Csaba monogramja számos érmén felfedezhető.

Két évvel ezelőtt Asztalos Andrásné elhatározta, hogy könyvbe gyűjti hatvan esztendő numizmatikai emlékeit. Saját gyűjteményének a feldolgozásával látott neki a munkának:

- Harminchat évet a Dunaújvárosi 1. számú postahivatalban dolgoztam. Amikor nyugdíjba mentem 1996-ban, felmerült bennem a gondolat, hogy egy érem- és bélyegszaküzletet nyitok. Ott foglalkozom érmékkel és bélyegekkel 1999 óta. Ezen idő alatt sokan hoztak be gyűjteményeket eladni, és a dunaújvárosi anyagot mindig félretettem, gyűjtögettem. Nem volt célom a könyvkiadás, csupán csak kiállításokat rendeztem minden évben az Intercisa Múzeumban. Kétezerben, a város alapításának ötvenedik évfordulóján, később Szent István, Deák Ferenc, Kossuth Lajos személye köré csoportosítva a témákat. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk is alkalmat teremtett egy újabb kiállításhoz, európai érmékről és bélyegekről. Kezembe vettem a Berán Lajos életét feldolgozó könyvet, s arra gondoltam, hogy kötetben kellene megjelentetni több évtized termését. Először a nemesebbnek számító, vert érmék feldolgozására vállalkoztam, de idővel az öntött- és egyéb érmekkel is kiegészült a kötet. Mindegyik darabnál feltüntetem az előlapot, hátlapot és a tervező nevét. A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének korábbi elnöke, Leányfalusi Károly Kecskemét város numizmatikai emlékei címmel ír könyvet, s erről szót ejtve, még inkább megerősödött bennem a gondolat, hogy egy ehhez hasonló elkészítésére én is vállalkozhatom. Ez idáig több mint másfél száz érem gyűlt össze. A kötet tagolása: Érmek (vert, öntött és egyéb – időrendi sorrendben), kitűntetések és jelvények.

A szerkesztő várja mindazok jelentkezését, akik rendelkeznek Sztálin- majd Dunaújváros vonatkozású érmekkel, kitűntetésekkel és jelvényekkel. A feldolgozást követően visszakapják őket. A kötet mellékletében mondanak név szerinti köszönetet a fáradozásukért. Asztalos Andrásné elérhetőségei: telefonon: 06(25)740-120, 06(30)3127945, e-mail-en: asztalosedit@freemail.hu, valamint az Érem- és bélyegszaküzletben: 2400 Dunaújváros, Vasmű út 43.

A Berán Lajos Éremgyűjtőkör1996-ban a Magyar Éremgyűjtő Kör csoportjaként két fővel jött létre. Következő év októberében tartották az első országos éremgyűjtő találkozót. Ekkor már a taglétszám negyvenkét fős. Évről évre bővült a létszám, a környék településein élő gyűjtőkkel alkotnak egy közösséget a dunaújvárosiak az adonyiakkal, a szalkszentmártoniakkal, a dunavecseiekkel, a paksiakkal és a kisapostagiakkal. A klub jelenleg is működik, évente országos és nemzetközi találkozókat szerveznek. Névadójuk a huszadik század első felének egyik legmagasabb művészi színvonalat képviselő éremművésze volt. Az általa tervezett érmek száma megközelíti az ezer darabot. Dunaújvároshoz dunapentelei származású felesége kötötte.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.