Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2014. Január 29. 17:58, szerda | Helyi sport
Forrás: Infodunaújváros

Kiváló Tál 2014

Kiváló Tál 2014

Négy nap van már csak hátra a világ egyik legnagyobb sporteseményéig. A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) nagydöntőjében idén a Denver Broncos csap össze a Seattle Seahawks csapatával.

Helyszín
A döntőre ezúttal New Yorkban kerül sor a liga történelmében először, mégpedig a Metlife Stadionban. A helyszínt jelenleg mindkét New York-i csapat, a Giants és a Jets is otthonául használja. A nézőtéren 82566 szurkoló fér el a hivatalos adatok szerint. A történelem során először kerülhet sor olyan Super Bowlra, amely télies idő alatt fog zajlani. A városban ilyenkor elég zord idő uralkodik és a mérkőzés idejére sem jósolnak másként.

Út a döntőig


Denver Broncos
Denverben ismerős kilátásokkal indultak neki a szezonnak, hiszen az irányítójuk, már tavaly is Peyton Manning volt, ám a holtszezonban újra kitűnő erősítésekkel vétették észre magukat. Érkezett ugyanis a legfőbb rivális New England Patriotstól, a liga egyik legjobb elkapója, Wes Welker, a San Diegoból Louis Vasquez és Shaun Phillips (utóbbi a gárdát elhagyó Dumervil posztjára), a kiváló cornerback, Dominique Rodgers-Cromartie és a Jacksonville-től érkező Terrance Knighton, védekező falember is. A Broncos Manning vezérletével hétről hétre döntötte meg a rekordokat mind ő, mint csapata, amely az első öt fordulóban csak az Oakland elleni 37-21 során nem jutott 40 pont fölé. A rájátszás felé vezető menetelés közben becsúszott egy-két zakó a denveri statisztikákba, ám az utolsó két fordulóban újból rekordokat döntve biztosította be helyét az Amerikai Konferencia élén. A rájátszás első hetét így pihenéssel töltötte a Fox-legénység, amely teljes erőbedobással készülhetett a Chargersszel vívandó következő meccsre. A 24-17-es végeredmény végül elégnek bizonyult a konferenciadöntő eléréséhez, ahol a nagy rivális New England Patriots és Tom Brady várta a Musztángokat. Kettejük párharcát ezúttal viszont könnyen nyerte meg Peyton, miután 400 dobott yarddal és 2 TD-vel küldte nyugovóra a Hazafiakat (26-16). A Broncos által szerzett 606 pont nem csak egyszerűen a szezon, hanem a liga történetének legjobb ponttermésének bizonyult, így aztán az is belefért, hogy az együttes védelme 399 pontot engedett az ellenfeleknek, ami a 11. legrosszabb mutató.
Seattle Seahawks
A Seattle ettől eltérő stílust képviselve küzdötte be magát a fináléba. A Seahawks ugyanis nem feltétlenül a támadójátékának köszönheti sikerét. Elképesztően erős védelme idén is szigorúan végezte dolgát. A 231 elszenvedett pont a liga legjobb mutatója, 300 pont alá is csupán a San Francisco 49ers (272) és a Carolina Panthers (241) tudott csak bekúszni. A Halászsasok védelme már az előző szezonban is ellentmondást nem tűrő játékkal rukkolt elő, ehhez még hozzájött két – az ellenfél támadását csírájában elfojtó – falember, Cliff Avril (szabadügynök) és Michael Bennett, valamint a támadósorba Percy Harvin. A Seahawks már az alapszakasz első két összecsapásán megmutatta, hogy idén is nehéz dolga lesz annak, aki pontot akar ellenük szerezni. A csoportrivális Carolina Panthers és a tavalyi döntős, San Francisco 49ers összesen 10 pontot tudott csak összekaparni a defense ellen. Következő két meccsét ugyancsak hozta a csapat, azonban az Indianapolis nekik is felmutatta a stoptáblát. Az „útbaigazítás” után az együttes 7 nyert meccsel üzent ellenfeleinek, így magabiztosan 11-1-es mérleggel vonulhatott pihenőhétre a csapat. Az utána következő 4 hét adok-kapok módra telt és végül 13-3-as mérleggel könyvelhette el első helyét az együttes. A konferencia elődöntőjében aztán újra a Szentekkel mérhette össze tudását a Seattle-i gárda, akik megint csak nem okoztak túlzott fejtörést. Egy hét múlva azonban keményebb ellenfél várt a Sasokra a San Francisco személyében. A kaliforniai gárda egy erős, 10-0-s kezdéssel emlékeztette riválisát, hogy a Playoff már javában tart. Ezután Wilsonék megrázták magukat és egalizálták az eredményt. Anquan Boldin TD-jére egy 4. és 7-re hívott bevállalós játék után válaszolt a Seattle, ami után még egy field goal is belefért. Colin Kaepernick aztán nagy erőkkel próbálta megfordítani az eredményt, ami 20-17-es állásnál még nem is volt kilátástalan, ám a Seahawks egy újabb labdaszerzéssel adta ellenfele tudtára, hogy itt ma ők jutnak tovább.

A két csapat egyaránt 13-3-as mérleggel zárta az alapszakaszt, ami konferenciájukban a legjobb mutatónak minősült. A rájátszás során mindkettejüknek túl kellett lépni a legnagyobb rivális jelentette akadályon, amit sikeresen vett mindkét fél. A döntőjük tehát aligha ér meglepetésként bárkit. De vajon ki örülhet a végén? Ismét beigazolódik a védelem nyeri a bajnokságot frázis, vagy a Broncos támadóalakulata megtalálja a Seahawks védelmén a rést? Kié lesz a Lombardi-trófea, a harmadik bajnoki címére készülő Denveré vagy az első Super Bowl győzelmét remélő Seattle-é?

Superbowl, XLVIII.
2014.02.03.
Denver Broncos – Seattle Seahawks
Metlife Stadion
TV: Sport 2 (00:30)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.