Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. December 21. 11:13, kedd | Helyi

Kiválóan működő osztály, kiváló szakembergárdával.

Kiválóan működő osztály, kiváló szakembergárdával.

Két lépcsőben európai színvonalú Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO Szent Pantaleon Kórház) jött létre az ország közepén, ahol 50 kilométeren belül nincs másik kórház. Az eredmény (egy indirekt minősítés szerint is) kiváló!

A sürgősségi betegellátás az orvostudomány önálló szakága, amelynek fő elve, hogy bárkinek, bármikor, bármilyen hirtelen keletkezett betegségében, sérülésében szakszerű, gyors segítséget nyújtson. A kórház(ak)ban működő SBO-k biztosítják a hozzáférhetőséget nappal és éjjel, az esélyegyenlőséget (az ellátás sorrendjét a szakmai sürgősség határozza meg), attól is függetlenül, hogy mentő hozta a beteget, vagy hozzátartozó, illetve saját erejéből kereste fel az osztályt, és attól is függetlenül, hogy hol van a beteg/sérült lakóhelye.

Noha bárhonnan való akut ellátást igénylő beteget fogad és ellát az SBO, megrajzolható a kórház nem hivatalos vonzáskörzete a megyén kívüli, leggyakrabban ideforduló betegek lakhelye alapján. Ezek a települések: Tass, Szalkszentmárton, Dunavecse, Apostag, Dunaegyháza és Dunaföldvár.

Városunk kórházában 2006 szeptemberében készült el – országosan az elsők között – az SBO. Igaz, csak alapszintű volt a felszerelés, ugyanez volt érvényes az építészeti feltételekre és személyi állományra is. Az új SBO annyit „tudott”, amennyi elegendő volt a működési engedély elnyeréséhez.

A 2010. december 20-i záró sajtótájékoztatón dr. Mészáros Lajos főigazgató így vázolta a kezdet lépéseket, amelynek folytatása lett. Egy igazi siker-történet. A zárás arra utal, hogy befejeződött a fejlesztés második lépcsője, a TIOP 2.2.2. számú sürgősségi pályázatban, majd a szerződésben foglaltak teljesítése.

A vázolt előzmények után a folytatást a már említett pályázat jelentette „Kapóra jött 2007-ben az a pályázati kiírás, amely általában az országban a sürgősségi ellátás fejlesztésére irányult. Mi akkor rögtön megragadtuk ezt az alkalmat és pályáztunk.”

A nyertes pályázat 205 millió forint uniós támogatást jelentett az Új agyarország Fejlesztési Terv keretében, amelyhez 10% önrészt (kerekítve 20 millió forint) tett hozzá Dunaújváros önkormányzata.

Az összesen 225 millió forintból megvalósított fejlesztések, korszerűsítések, amelyek idén januárban, a szerződés aláírását követően kezdődtek el,

Az építészeti beruházások talán jelentősebb része a régóta hiányzó kijózanító részleg, a detoxikáló kialakítása volt az egykori fertőző osztály különálló épületében. Sor került az SBO-n belül néni belső átépítésre, az osztály hőszigetelésére, beleértve az ablakok cseréjét és a falazat hőszigetelését, valamint a klimatizálást. Megtörtént a személyzeti felvonók rég esedékes felújítása. Végül megtörtént uniós szabvány szerint a kórház megközelíthetőségére vonatkozóan a teljes akadálymentesítés, unós szabvány szerint.

Második körbe az orvosi műszerpark bővítése sorolható. Ennek keretében betegőrző monitorokat, infúziós pumpákat, vérmelegítőket, intenzív ágyakat és sok egyéb műszert sikerült beszerezni az SBO számára.

A fejlesztések harmadik területe az informatika. Megtörtént az osztály számtógépparkjának, hálózatának cseréje és a felújítás kiterjedt a háttér-kiszolgálókra is. Így lehetővé vált jelentősebb adatforgalom lebonyolítása, a hálózat megfelel a telemedicinális feltételeknek is. Például távolról lehet röntgenképeket diagnosztizálni, illetve később alkalmassá válik a hálózat más kórházak rendszerével való összekapcsolódása is.

A főigazgató szerint e pályázatnak köszönhetően európai szintű osztály jött létre Dunaújvárosban, amely kiválóan működik egy kiváló szakembergárdával.

Részt vett a sajtótájékoztatón Cserna Gábor polgármester, valamint néhányan az SBO szakembererei közül.

Szót kért Cserna Gábor és röviden sikertörténetnek nevezte az aláírástól számítottan egy év alatt végrehajtott fejlesztést, majd indirekt értékelését adta az osztály eddigi munkájának. Megjegyezte, hogy nem értője az egészségügynek, csak érdeklődő. A város utcáin járva gyakran hall kifogást a kórház egyik-másik osztályáról, de a sürgősségi osztályról még egyetlen alkalommal sem hallott negatív véleményt. Megjegyezte: Máté Ágnes (dr. Máté Ágnes, az SBO osztályvezető főorvosa) jó csapatot hozott össze. Végül karácsonyi jókívánsággal fejezte be rövidre szabott mondandóját.

csgy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.