Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Március 02. 21:04, szerda | Helyi

Költségfaragás, aránymérlegelés

Költségfaragás, aránymérlegelés

A Gazdasági és Területfejlesztési Bizottság 2011 március 2-i ülése, ahol csak mód volt rá, arányosan növelni igyekezett a helyi költségvetés bevételeit, csökkenteni kiadásait. Javasolta a bölcsődei térítések emelését, támogatta a

Fájdalmas közgyűlési döntéseket támogatott szavazatával a Gazdasági és Területfejlesztési Bizottság, amikor elutasítani javasolta a fogorvosok kérelmét az eddig folyósított havi 125500 forint önkormányzati támogatás megtartására. Dr. Kéthelyi Ágnes fogorvos, szakfelügyelő főorvos feltárta, miként csökkent hosszú ideje az inflációval lépést nem tartó OEP finanszírozás, amely már nem tartalmazza a drága fogászati gépek és eszközök pótlásának költségét. Kiemelte, hogy a fogászati ellátás önkormányzati alapfeladat. E támogatás hiányában ellehetetlenülnek a praxisok. A bizottság elnöke tagjai tudomásul vették ugyan az elhangzottakat, de ellenérvük az volt, hogy az önkormányzati rendelő biztosításával, a veszélyes anyagok elszállíttatásával továbbra is támogatják az ágazatot. A pénzbeli támogatás, ha közgyűlés is így dönt, március végétől megszűnik.

Ugyancsak hosszú vita előzte meg a rezsi 30%-ának a bölcsődei térítési díjakba javasolt beépítését. Januártól ugyanis 7,2%-kal emelkedett már a térítési díj, ami napi 300 Ft. A hatályos jogszabály megengedi, hogy a nyersanyagnormán (ez is 300 Ft/fő) felül a fenntartó rezsíköltséget is fizettessen a térítési díjban, ami maximum anyersanyagnorma 50%-a lehet. Dunaújváros bölcsődei hálózatában 68% a rezsiköltség. A bizottság amellett foglalt állást, hogy 30%-os mértékben építsék be a térítési díjba a rezsiköltséget. A legrászorultabbak gyermekei számára ingyenes a bölcsődei étkezés. Jelenleg 33 ilyen gyerek van. A 3 vagy többgyerekes családok 50%-os térítést fizetnek. Ők 27-en vannak. E kedvezmények figyelembe vételével a bölcsőde – egész évet figyelembe véve 4,1 millió forinttal csökkenti az önkormányzat költségvetésére táruló terhet. Az állami normatíva csak részben fedezi a bölcsődei költségeket, amit az önkormányzat évről-évre kipótol. Idén a térítési díjak emelése mintegy 3 millió forinttal tehermentesíti a város költségvetését, ha a közgyűlés így dönt.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal idén január 31-én védett tárgy együttessé nyilvánította az Acélszobrász szoborpark 63 műalkotását. A védetté nyilvánítás kötelezettségekkel jár. Az ilyen alkotások tulajdonosa köteles azokat épségben fenntartani, őrzésükről, szakszerű kezelésükről, megóvásukról gondoskodni.

Mindeközben lemondott tisztéről még 2008-ban Klein András a Dunaferr Art Dunaújváros Alapítvány elnöke és lemondott egy kuratóriumi tag is. Kismoni László közgyűlési képviselő indítványozta az alapítvány kuratóriumának kiegészítését és 4 millió forint biztosítását, hogy megnyugtató módon rendeződhessen az értékes szoborpark ügye. A bizottsági vita során kiderült, hogy az ISD Dunaferr Zrt. vezetői mindmáig nem reagáltak sem az önkormányzat, sem az örökségvédelmi hivatal megkereséseire, holott a cég jogelődje a két alapító egyike. A bizottság nem támogatta (7 tartózkodás) a javasolt 4 millió forint biztosítását, megszavazta viszont, hogy a szakbizottságok lépjenek fel kezdeményezőleg a helyzet rendezése érdekében, együttműködésre felkérve az ISD Dunaferr illetékeseit a jószándékú együttműködésre.

Támogatta a bizottság 300.000 forinttal a diákolimpiai versenyeket, a röplabda diákolimpiai döntő megrendezését pedig 350.000 forinttal. Új szerződés megkötését támogatta a volt ANTSZ (most kormányhivatali egység) helyiséghasználatával összefüggésben, amely megfelel a piaci áraknak (szemben a korábbi haszonkölcsön szerződéssel). Az új szerződés esetén helye lehet az elvégeztetett felújítás bérbeszámításának.

A Pincesoron levő Apostol borozó területvásárlási kérelmét támogatta a bizottság. A borozó tulajdonosa rendezvényteremmel, konyhával, szociális helyiségekkel tervezi bővíteni vállalkozását és meg kíván vásárolni 76 m² önkormányzati területet.

Megemelte négyzetméterenként 1100 forintra (a korábbi 700 forintról) a szolgalmi jog ellenértékét a bizottság. A döntés a szolgáltató cégek vezetékfektetéseit érinti önkormányzati teröletek igénybevételénél.

A Civil ház bérbeadására meghirdetett pályázatok bontása napirendi pont elmaradt azon egyszerű okból, hogy egyetlen pályázat sem érkezett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.