Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2011. Június 17. 09:54, péntek | Helyi
Forrás: Cs.Gy, Fotó: SPG

Kommandó a Kertvárosban

Kommandó a Kertvárosban

Nem a mostani az első Kertváros presztízsét javítani kívánó akció. De – állítják a szervezők – ezúttal bízni lehet egy igazi fordulatban. A kertvárosi Kalamár utcában, a szabad ég alatt megtartott sajtótájékoztató legfőbb üzen

Stílszerűen egy tíz köbméteres, lim-lommal teli konténer szomszédságában fogadta a médiamunkásokat Hosszú János, a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Gebei Bálint, a Dunaújvárosi Városgazdálkodók Alapítványának elnöke, Cserni Béla, a közgyűlés gazdasági és területfejlesztési bizottságának elnöke és Sztankovics László, a CKÖ és a polgármesteri hivatal kapcsolattartója, önkormányzati bizottsági tag.

Közös mondandójuk lényege: két napja megkezdődött a lomtalanítás, az emeletes kertvárosi lakóházak pincéiből és környezetéből eddig 30 köbméternyi hulladékot, lomot takarítottak ki, melynek felét már el is szállíttatták. Az utcákon, a házak környezetében látszik, sőt kitapintható a törekvés arra, hogy változzon, szépüljön a kertvárosi környezet és a változzon a városrész nem mindig hízelgő megítélése.

Hosszú János azt hangsúlyozta, hogy a CKÖ a felvázolt célok érdekében együttműködési megállapodást kötött a város önkormányzatával, a rendőrkapitánysággal, a közterület-felügyelőkkel és a Dunaújvárosi Városgazdálkodók Alapítványával. Ez utóbbi különös jelenőségre tett szert napjainkban. Azt is megígérte a CKÖ elnök, hogy ha kell, fel is jelenti a városrész rendje, tisztasága ellen súlyosan vétőket.

Az eredményes akció legfontosabb oszlopát, a városgazdálkodók alapítványát Gebei Bálint mutatta be:

A DVG Zrt 100%-os alapítványa ez. Működése idén vált szükségessé. A Fejér Megyei Munkaügyi Központ pályázatot hirdetett közmunka-program keretében való foglalkoztatásra. A dunaújvárosi alapítvány a város önkormányzatával pályázott és nyert. Az első turnusban 140 fő részvételével számoltak, jelenleg 73 ember foglalkoztatása valósul meg. Ők a város egész közigazgatási területén dolgoznak, ezen belül kiemelt terület a Kertváros tisztán tartása. Az emberek napi 4 órát dolgoznak, általában 8 órától délig és a minimálbér felét kapják munkájukért. Bérük 95%-át az állam fedezi, a fennmaradó 5%-ot az önkormányzat. Amely biztosítja az eszközöket (lapát, gereblye, konténer, zsákok, stb.). A Dunanett Kft. pedig szakirányú segítséggel járul hozzá a lebonyolítás sikeréhez. Így az alapítványt nem terheli munkabér, csak lebonyolítóként vesz részt a folyamatban. Az első pályázati ütem július közepén jár le. De van esély a folytatásra a pályázat II. és III. ütemében. Ha kedvező lesz a további elbírálás, mintegy 400 munkanélküli kaphat feladatot a közmunka-program keretében. Azért is fontos az összefogás – emelte ki Hosszú János – mert a jövő évi szociális juttatás feltétele lehet a legalább egy havi igazolt munkavégzés.

Cserni Béla kiemelte: a rendelkezésre álló lehetőségeket és erőforrásokat összehangoltan, egymást erősítve kell alkalmazni. Ebben tér el a kevésbé sikeres korábbiaktól a mostani program. Az „Együtt a sikeres Dunaújvárosért” cél nemes, az eszközök az önkormányzat rendelkezésére állnak, az összefogás pedig sikerre viszi az elhatározást.

Sztankovics László, aki nem mellesleg néhány kertvárosi ház közös képviselője, egyrészt hitet tett Kertváros szép volta mellett. Megérti mindazokat, akiknek korábban volt munkájuk, akik a vasműben és bárhol máshol évtizedeken át dolgoztak. Ők a becsületet többség, akiknek esélyt kell adni, akik készek mozdulni a hívó szóra. Egy ilyen esély a sajtótájékoztatón most bemutatott program.

Cs. Gy - Fotó: SPG

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.